Recept 24 muffins (Öka satsen om du vill ha större muffins)
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
3 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk eller vatten
2 tsk nystötta kardemummakärnor
2 äpplen
Socker och kanel att vända äppelbitarna i
2 äpplen
Socker och kanel att vända äppelbitarna i
24 st muffinsformar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Stöt kardemumman. Blanda mjöl, kardemumma och
bakpulver i en skål. Smält smöret och låt det svalna. Skala äpplena,
dela dem och ta bort kärnhusen. Skär sedan äpplena i klyftor, som delas
på mitten. Vänd bitarna i socker blandat med kanel. Vispa ägg
och socker vitt och poröst. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör
smeten klimpfri utan att arbeta den för mycket eller länge.
Tillsätt smör och mjölk. Rör samman smeten. Fördela smeten jämt mellan
formarna och placera ett par bitar äpple i varje form och tryck ner dem
lite lätt i smeten. Grädda mitt i ugnen i
10-12 minuter eller till att muffinsen fått fin färg. Gör såhär:
Mormors äppelkaka är en riktig delikatess och en lite annorlunda kaka med äppelmos. Smakar minst lika bra dagen efter, som nybakad. Receptet har gått i arv från min mormor, därav namnet på kakan.
Recept
150 g rumsvarmt smör
70 g florsocker
2 st äggulor
200 g vetemjöl + mjöl till utbakning
3 tsk bakpulver2½-3 dl äppelmos
Gör såhär:
Blanda
ihop ingredienserna till degen och ställ svalt. Använd halva degen att
täcka botten på en form med löstagbar botten och 4 cm upp på kanterna.
Bred ut äppelmoset i formen. Kavla ut återstående deg. Skär 12
deglängder, 7-8 mm breda, till rutnätet och lägg över äppelmoset. Täck
slutligen kanten runt kakan med en lika bred deglängd. Grädda kakan i
mitten av ugnen i 225 grader i c:a 30 minuter, eller tills att kakan fått en gyllenbrun färg.
Är man sugen på en god efterrätt, men inte orkar att göra något avancerat, då rekommenderar jag gammaldags hallonäpplen. Mamma gjorde dem till oss när vi var små. På den tiden fick vi efterrätt även mitt i veckan.
Gammaldags hallonäpplen
Recept 1 person
1 äpple
1 msk smör
1 msk hallonsylt
ströbröd
Gör såhär:
1. Skala äpplet, dela det i mitten och skär bort kärnhuset.
2. Smält smöret, pensla äppelhalvorna, täck halvorna med ströbröd runtom och klicka i hallonsylt i urgröpningarna.
3. Lägg äppelhalvorna i en ugnsfast form och gratinera 15-20 minuter i 200°, eller tills att äppelhalvorna är mjuka och blivit gyllenbruna.
Servera med gräddmjölk.
Äpplen är inte bara goda att äta. De är även vackra och dekorativa. Genom att skära bort en del av fruktköttet och tryckta ner ett värmeljus i ett par äpplen, får man fina ljushållare. De blir fina att dekorera bordet med till höstfesten, tillsammans med torkade, pressade löv i vackra färger, rönnbär och kastanjer..Arrangera allt på en bricka eller lägg plast under bordsduken, för att undvika fuktfläckar.
Här följer en beskrivning på hur man går till väga.
Välj äpplen som ligger stabilt på ett plant underlag. Placera ett värmeljus upp och ner på ovansidan av äpplet och tryck till, så att du får en rund markering, lika stor som ljuskoppen. Ta en skalkniv och skär en urgröpning i äpplet, lagom djupt för att hela ljuskoppen ska få plats. Skär försiktigt för det är lätt att skära rakt igenom frukten. När hålet i äpplet är lagom stort och djupt droppar du pressad citron på fruktköttet så att det inte mörknar. Till jul kan man göra likadant med apelsiner och dekorera dem med kryddnejlikor.
OBS! Detta är inget pyssel som jag rekommenderar för små barn, då det krävs en ordentligt vass kniv och det är lätt att skära sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar