Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

23 okt. 2016

Skumtomtar och julchokladSnart är julen här med dignande julbord och mängder med godis. Under julen köper vi som allra mest godsaker. Enligt Jordbruksverkets siffror äter svenska folket hela 16 kg godis per person och år. Med den siffran toppar vi listan över det mest godisälskande landet i världen. För ett 30-tal år sedan åt vi långt ifrån så mycket godis, men sedan plockgodiset gjorde sitt intåg har vår godiskonsumtion rusat i höjden. Det finns mängder med godissorter att välja mellan och vi lockas hela tiden med nya. Dessutom har godispåsarna blivit flera gånger större än vad de var när jag var barn. Då stod man och pekade ut varje liten godisbit, som expediten skulle plocka ner i den lilla papperspåsen.
Till jul gillar jag att koka knäck och göra egna chokladpraliner, men det finns även godis i handeln, som har sin självklara plats på godisbordet i juletid. Chokladkartongen Aladdin har under många år varit en klar favorit i många svenska hem just under jul och nyår och varje år köper vi 2,5 miljoner askar. Aladdin lanserades av Marabou redan 1939 och innehöll 18 av deras 250 mest omtyckta praliner. Paradis kom ut i handeln först 1957. I årets Aladdinask har pralinen, med smak av fläderblom, lämnat plats åt nykomlingen som består av limekräm täckt av mörk choklad. Samma smak, men med ljus choklad, har tagit plats i Paradisasken.
Tomtar hör verkligen julen till och många är vi som gillar Cloettas rosa, små nissar i fluffigt skum med jordgubbssmak. Juleskum säljs under en begränsad period kring jul, i Sverige, Norge och Danmark. Cloetta gjorde tomtar i skum redan på 30-talet, men den rosa tomten som är originalet, började tillverkas först på 60-talet. Sedan 2011 kommer numera en årgångstomte med ny smak varje. Sommaren 2012 marknadsförde Cloetta för första gången Juliskum, med smak av päronglass och cola. Varje år produceras cirka 194 miljoner skumtomtar, vilket motsvarar 1200 ton. För mig är det lite av ett måste att provsmaka juleskummets nya smak så fort tomtarna dyker upp i handeln. I år har juleskummet smak av tomtegröt och kanel. Originalet var fram till förra året fortfarande min favorit. Vad jag ger för betyg till årets nykomling vill jag inte avslöja. Det får du själv bedöma när du sätter tänderna i tomtenissen. En rolig smakupplevelse är att lägga en bit Juleskum i mikron,under några  sekunder. Då sväller tomten upp och får en helt annorlunda konsistens, men akta tungan så du inte bränner dig.

Smaker på tidigare årgångstomtar
2015 Clementin
2014 Pepparkaka
2013 Knäck
2012 Vinteräpple
2011 Polka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar