Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

29 maj 2017

Bekämpa ohyran giftfritt i växthus och på inglasad balkong


Många är vi som gillar att odla både, blommor, frukt och grönsaker såhär års. Tyvärr finns det otrevliga, små djur, som också tycker om våra odlingar och angriper dem och i värsta fall tar död på plantorna om man inte bekämpar dem. Detta inlägg har jag publicerat tidigare, men det är lika aktuellt varje år, så därför lägger jag ut det igen, med tips om giftfri bekämpning av skadedjur.
Att odla i växthus, på en inglasad balkong eller uterum har sina fördelar. Klimatet blir gynnsamt för växterna och gör att man kan skörda till exempel tomater tidigare, än om man odlar dem på friland. Man får en helt annan valfrihet när man väljer vilka växter, grönsaker och frukter som man vill odla, då arter som t.ex. gruppen av medelhavsväxter trivs bäst att få stå inglasat med ett varmare klimat, om de ska trivas och utvecklas. Dessutom förlänger man odlingssäsongen jämfört med att odla utomhus. Tyvärr har det varma klimatet bakom glasrutorna också sina nackdelar. Drabbas odlingen av ohyra i ett växthus eller på en inglasad balkong utvecklas och sprider sig skadedjuren fortare i värmen och de trivs i den stillastående, varma, fuktiga luften. Det är lika tråkigt varje gång man upptäcker att plantorna drabbats av någon typ av oönskade små djur, som tar kraft från plantan och ibland till och med gör att den vissnar ner och dör. Oftast brukar man först lägga märke till att växtens blad blir klibbiga, ändrar färg och trillar av. Ibland har skadedjuren ätit upp delar eller hela blad på plantan. Vissa skadedjur är svåra att upptäcka medan andra inkräktare lätt syns med blotta ögat. Jag brukar ha för vana att kolla undersidan av bladen på mina plantor när jag vattnar, då det är där man först brukar upptäcka spår av ohyra. Jag har tidigare, till viss del, använt mig av provadopinnar, ett bekämpningsmedel i form av avlånga, vita stavar, som enkelt petades ner i krukan. Via rötterna på plantan tas de aktiva ämnena upp och tar död på ohyran, samtidigt som pinnarna även avger gödning. Tyvärr är dessa pinnar giftiga för vattenlevande organismer, så man bör tänka på att inte slänga jorden från behandlade växter på komposten. Då pinnarna är väldigt giftiga är det viktigt att endast använda dem till prydnadsväxter, som odlas i kruka, och inte till några ätbara växter. Ohyra, virus och mögel utvecklas lättare om luften är stillastående kring plantorna. Öppna gärna några fönster så att det blir genomströmning på luften och använd eventuellt en fläkt i växthuset eller på din inglasade balkong. Ett gammalt beprövat och billigt sätt att bli av med bladlöss och annan ohyra är att spraya angripna växter med en blandning av såpa, vatten och en liten skvätt T-röd. Man måste spraya växterna vid ett flertal tillfällen med någon veckas mellanrum, då man bara tar död på de fullt utvecklade djuren och inte äggen. Det finns även ett par olika preparat i handeln, som sprayas på plantan, men de flesta är giftiga och lämpar sig inte att användas på ätbara växter eller de som bär frukt. Även om min odling mestadels består av prydnadsväxter är jag skeptisk till att använda mig av giftiga preparat, för att bli av med de oönskade små djuren. Största anledningen är att både jag och mina katter vistas mycket på balkongen och att jag i hög grad kommer i kontakt med framför allt alla mina pelargoner, när jag rensar dem från vissna blad och blommor.


För något år sedan diskuterade jag mitt återkommande problem med ohyra, med ägaren av en handelsträdgård, som använder sig av helt giftfria medel för att bemästra ohyran i sina jättestora växthus. Jag rekommenderades att ta kontakt med företaget Lindesro.se, som saluför biologiskt växtskydd. De säljer bland annat så kallade nyttodjur, som används för att bekämpa ohyra på växter, när man odlar i växthus eller annat avgränsat utrymme. Då mina  plantor fått påhälsning av både bladlöss och vita flygare fick jag veta att det krävdes olika typer av parasitsteklar för att råda bot på dessa angrepp. Dessutom fick jag veta att det finns ett flertal olika sorters bladlöss, något som jag tidigare inte hade en aning om. Efter att jag berättat om mina problem med ohyran på balkongen fick jag råd av Lindesros ägare om vilka nyttodjur, som lämpade sig bäst och som skulle angripa ohyran. Jag la min beställning och fick information om hur jag skulle gå till väga när jag fick leveransen. Några dagar senare kom försändelsen som utlovat.


I paketen låg två små burkar, en förpackning med kartongkort och en gelékudde, som varit iskall när paketet packades. Kudden skulle se till att pupporna inte utvecklades under frakten. Jag gick ut på balkongen och skruvade av locken på burkarna, strax intill några av mina plantor och hällde ut hälften av innehållet, puppor och sågspån, på små tefat, enligt de medföljande instruktionerna. På papperskorten satt puppor, som så småningom skulle kläckas och utvecklas till parasitsteklar, vars uppgift var att lägga ägg inuti det vita flygarnas larver. Efter att jag hängt ut de små korten, som inte fick placeras i fullt solljus, ställde jag in förpackningarna med de återstående pupporna i kylskåpet. På så vis utvecklades inte resterande puppor innan det var dags att sätta ut dem på balkongen två veckor senare. Då steklarna inte ger sig på fullt utvecklade flugor satte jag ut gula klisterark, där ohyran fastnade. Första året jag använde mig av nyttodjur fick jag inte riktigt den effekt jag önskade. Lössen blev jag av med, men de vita flygarna försvann inte. Tyvärr hade jag mängder med vita flygare redan när jag satte ut nyttodjuren. Förra året satte jag ut nyttodjuren tidigare, innan ohyran hunnit föröka sig i någon större omfattning..Efter några veckor hade jag så gott som inga vita flygare kvar på balkongen. Det krävs en viss temperatur för att parasitsteklarna ska utvecklas, därför har jag väntat med att lägga årets beställning, men jag hoppas få min leverans i veckan som kommer. I år ska jag återigen ha tomat- och chiliplantor på balkongen och jag hoppas att nyttodjuren klarar av att hålla undan de vita flygarna även från de plantorna. Tidigare år, när jag odlade tomater, var plantorna översållade av vita flygare och de flög upp i ansiktet på mig när jag rörde plantorna eller vattnade dem. Därför slutade jag odla tomater. Så länge det finns vita flygare på växterna, lever steklarna, förökar sig och gör sitt jobb. Ett enkelt och giftfritt sätt att slippa ohyra i sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar