Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

24 mars 2020

Frasiga våfflor utan ägg till våffelfesten den 25:e mars


















Imorgon, onsdagen den 25:e mars, är det Jungfru Marie bebådelsedag, även kallad Vårfrudagen. Denna dag infaller 9 månader innan jul och i kristna kyrkan firas den söndagen som infaller 22-28 mars. Det var då Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesusbarnet. Vårfrudagen har i folkmun, troligtvis av ett missförstånd, sedan blivit Våffeldagen, och gett upphov till seden att vi äter våfflor just denna dag. Under samma tid på året infaller ju våren och då började hönorna värpa igen och korna mjölka efter vintern, vilket gav en anledning till att fira med våfflor, vars ingredienser ägg, vetemjöl och grädde var dyrt på medeltiden. Till vardags gjordes våfflorna av bara vatten och mjöl. Det var först på 1800-talet som det blev tradition att äta våfflorna med sylt och vispad grädde till kaffet.
Ordet våffla kommer från det tyska ordet waffel, som har samma betydelse. Ordet är känt sedan mitten av 1600-talet. Man tror att ordet sattes i samband med Vår Fru, Jungfru Maria.
Jag brukar göra egen våffelsmet, då jag tycker att det ger godast våfflor, men lite enklare är det att göra smeten av våffelmix från affären. Som tillbehör vill jag ha vispad grädde och helst hemkokt jordgubbssylt.
Ibland serveras våfflor som förrätt med t.ex. skagenröra, löjrom med creme fraiche och hackad rödlök eller kallrökt lax och pepparrotsvisp. Ett gott tilltugg, som t.ex. kan passa väl in under den kommande påskhelgen.
Under åren har jag provat på några olika våffelrecept. Det senaste som jag fastnat för är Anitas frasvåfflor utan ägg. Första gången som jag blev bjuden på våfflor enligt nedanstående recept var på en träff med Svenska Pelargonsällskapets hallandsgrupp, där Anita är länsansvarig. Förutom att de är goda håller de sig frasiga lite längre på tallriken.
Som den pelargonälskare jag är har jag ätit några olika bakverk smaksatta med blad från någon doftpelargon. Det är inte alla pelargoner som går att använda som smaksättning i mat och bakverk, men jag kanske ska prova på att smaksätta våfflor med några av de gröna bladen, från någon citrusdoftande pelargon framöver. Tänk på att plantan inte får vara behandlad med några giftiga bekämpningsmedel, om den ska användas som krydda.

Recept på Anitas frasvåfflor
10 laggar

100 g margarin eller smör
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Gör såhär:
Smält matfettet och låt svalna.
Rör samman mjöl, bakpulver, mjölk och vatten  till en slät smet.
Tillsätt det avsvalnade fettet.
Grädda och lägg en och en på galler för att bevara frasigheten.
Byt gärna ut vattnet mot mineralvatten, så blir våfflorna ännu frasigare.

1 kommentar: