Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 apr. 2012

Gör som grodan - Lev på hoppet

Fortsatt kallt väder. Meterologerna lovade 20 grader varmt i slutet av denna vecka. Var blev värmen av? Därav blev det inget pyssel på balkongen i eftermiddag, som tänkt. Det var inte bara katterna som glatt mötte mig vid dörren, när jag kom hem från jobbet idag. Utanför dörren låg en brun pappkartong adresserad till Maria Sandqvist. Jag visste att en leverans skulle dyka upp, men inte vilken dag. Fram med kniven och försiktigt bort med tejpen. Bland tidningspapper och frigolitbitar låg en väl inpackad skönhet. Självaste kungen av pelargoner  Px. ardens, som jag köpt av en medlem i Svenska Pelargonsällskapet. Nu håller jag tummarna för att jag ska klara av att sköta plantan och så småningom få se den blomma, med sina inte så stora, men otroligt vackra blommor. Den måste ses i verkligheten.
I eftermiddag slog tröttheten till och jag sov en timma, med sällskap av Ängla, som stundtals låg på mitt bröst. Lika mysigt varje gång. Därefter orkade jag med att vara  lite kulturell och besöka stadsbibiloteket och tillsammans med medlemmar ur vår patientförening få en guidad rundvandring. Tänk vad mycket som ryms i denna stora inglasade byggnad, som delvis ligger ut över Nissans vatten.
Ytterligare två pelargoner, från den engelska gruppen, sällade sig till min samling idag. Utan namn, men vad gör väl det, när de har så vackra blommor. De fick genast flytta ut på balkongen, eftersom de engelska pelargonerna behöver svala nätter för att sätta knopp.
Gör som grodan - Lev på hoppet. Det gör i alla fall jag. Blir det varmare väder till helgen ska jag plantera mina smultronplantor, i min nya hängande korg, som jag köpte för en billig peng på Netto i veckan.
Hoppas du får en mysig fredag innan det är dags att fira helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar