Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 apr. 2012

Pelargonsällskapet på påskmarknad

Att stå i Pelargonsällskapets monter, på Lilla Böslids påskmarknad, har nästan blivit en tradition. I fjol var jag också där och då hade jag även en del sticklingar till salu. Igår fick jag nöja mig med att prata med de intresserade besökarna och självklart blev det en hel del prat med Anna, hennes syster och Veronica, som också fanns i montern. Veronica hade i vanlig ordning med sig en mångfald av spännande sticlingar och jag köpte fyra plantor, med vackra och annorlunda blad. För mig är det inte bara pelargonens kronblad, som ska ha en vacker färg. Att plantans blad har vackra former, mönster och färger är nästan lika viktigt. Att lyssna på Veronica är alltid mycket givande, eftersom hon har så mycket kunskap om pelargoner, sorter och hur de ska skötas. Jag lämnade vår monter en stund för att lyssna på hennes föredrag, om hur vildpelargonerna kom till Sverige och sedan har förädlats till de pelargoner vi har idag.

Veronica  pratade med en hel del besökare, som ställde frågor om pelargoner och ville köpa sticklingar. Flera efterfrågade lite ovanliga pelargoner och då hade de kommit helt rätt, då det inte är zonaler, som du kan köpa i matbutiken, som vi i föreningen brukar intressera oss för och sälja.

Under dagen kom flera medlemmar, från Pelargonsällskapet Halland, förbi och köpte sticklingar och pratade bort en stund. Det var roligt att se välbekanta ansikten.

Vid sidan om sticklingara var informationsmaterial om föreningen placerat och några vackert blommande plantor, för att dra till sig uppmärksamhet och fler besökare.

Anna och hennes syster passade på att titta i Veronicas pärmar, med pelargonbilder, när besöksintresset inte var så stort. Jag gorde detsamma och hittade flera vackra vildar, vars namn jag antecknade, så jag kan försöka få tag på plantor eller fröer av dem framöver.

Många av Veronicas och Annas fina sticklingar blev sålda, packades i påsar, och kunde sedan följa med besökarna hem. Jag hoppas att de får glädjas åt blomvilliga plantor framåt sommaren.

Under dagen gick jag runt och tittade på övriga utställare och letade påskinspiration, samtidigt som jag provsmakade diverse korvar, bröd, choklad m.m. Djurvän, som jag är, stannade jag självklart längst hos djuren. Tyvärr var fåren inte speciellt kelsjuka, så jag kom inte åt att klappa dem

Det fanns fler hönsfåglar att titta på, men tyvärr inga små kycklingar att gulla med, som förra året.
Tuppen till höger var en färggrann favorit.

Jag fick i alla fall mysa lite, innan jag lämnade hönshuset. Colliehunden, som snällt satt stilla i hönshuset, verkade tycka om att bli kliad och gosad med. Innan jag gick ut fick jag ta mig en puss på nosen.

På vägen hem, köpte jag en påse krassefrö, att så i delade hönsägg. Inspirationen, från marknaden , ska jag sätta i äggkoppar på soffbordet. De passar bra att placera vid varje kuvert vid påskdukningen. Skriv namn på äggen, med en tuschpenna, så har du fina placeringskort. Jag hoppas krassen gror fort, så jag kan lägga ut bilder här på min blogg, innan påsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar