Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 jan. 2016

Ett härligt vårtecken


Imorgon är det "Tulpanens dag" och den har vi firat i över 20 år. När tulpanerna dyker upp i butikerna har vi lämnat julen bakom oss. Tulpanen är en älskad blomma, som odlades redan på 1000-talet. Tulpanen fördes in i Sverige 1655 av Olof Rudebeck d.ä. Idag köper vi 120 miljoner tulpaner varje år i Sverige, så det är inte konstigt att vi är det mest tulpanälskande landet i världen. Det odlas c:a 6000 olika sorters tulpaner i världen och de finns i en mångfald av färgvarianter, storlekar och utseende. I Sverige odlas c:a 400 sorter. Själv är jag svag för papegojtulpanen, med sina krusiga kronblad. Köp bara en stor tulpan och sätt i en vas på bordet. Vackert så eller köp ett helt fång med blandade färger och sorter.
När du kommer hem med en bukett tulpaner ska du ge stjälkarna nya snittytor, så de kan suga upp vatten bättre. Skär av stjälkarna rakt av med en vass kniv. Klipp inte av dem, eftersom man då trycker ihop stjälken och kan försvåra tulpanens förmåga att suga vatten. Sätt blommorna i kallt vatten och låt skyddspappret vara kvar ett par timmar, innan du tar bort det. Tulpaner växer fort inomhus i värmen. Skär gärna av stjälkarna om du tycker att de blir för långa och byt vatten i vasen gärna varje dag. Ställ även buketten svalt under natten, så får du njuta längre av dina vackra blommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar