Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 jan. 2016

Vårblommor flyttar in

Min julplantering i den stora kopparformen höll sig fin flera veckor in på det nya året, men nu har har amaryllis- och hyacintlökarna fått åka i soporna tillsammans med den lilla enen. Hyacinterna kan man annars spara och plantera ut framåt våren när frosten är över. Amaryllislöken kan man också behålla och fortsätta vattna och ge näring, som en vanlig krukväxt. I slutet av sommaren slutar man att ge den vatten och ställer krukan med löken i ett svalt och mörkt utrymme. Så småningom vissnar bladen ner och framåt jul är det dags att ta fram amaryllislöken igen, plantera om den i ny jord, vattna och ställa krukan ljust och varmt. Kommande vår kan man åter njuta av nya, vackra amaryllisblommor. Jag provade att spara några lökar för något år sedan och fick fin blomning året därpå, men följande säsong blev lökarna väldigt små och hade gjort sitt.
Nu när julblommornas tid är förbi vill jag istället bjuda in våren i min lägenhet. Jag hade gärna sett att jag redan nu kunde börja plantera om mina pelargoner och ta sticklingar, men av utrymmesskäl och brist på möjlighet att ge pelargonerna tillräckligt med extra ljus får jag vänta med det ett tag till. Istället har jag köpt vårlökar och en Jordviva, som jag planterat i den stora kopparformen, ett välanvänt loppisfynd. Muehlenbeckian, har jag sparat från julplanteringen. Med sina späda, runda, små blad, som nästan ser ut att sväva i luften, gör den sig fint tillsammans med Pärlhyacinter, Påskliljor och den cerisefärgade "Primulan". Jag har lagt lecakulor i botten på formen och använt planteringsjord, som jag täckt med dekorationssten. Runda, små pärlor i rosa tar upp färgen i Primulans kronblad, liksom nålen, som håller de gröna banden på plats. Två små hjärtan fick också ta plats bland stenarna innan jag var nöjd med min plantering, som verkligen andas vår. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar