Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

28 jan. 2016

Primula - vårens första ört

Fönsterviva, Primula obconica

I min pappas trädgård började hans lila, små vivor blomma ovanligt tidigt, redan i början av december. Då var temperaturen närmare +10°C, men i förra veckan begravdes de under snön som kom. Den blev som tur var inte långvarig och har i stort sett redan hunnit smälta bort. Jag var förbi hos pappa idag och tog en sväng i trädgården. Vivorna hade klarat sig bra och lär säkert sätta nya knoppar när temperaturen stiger igen. Primula är ett sammandrag av frasen 'herba primula veris', vårens första ört. Vivesläktet, Primulaceae, består av över 400 arter, varav 7 av dem växer vilt i Sverige. De olika varianterna skiljer sig verkligen åt. Den minsta arten är bara några cm hög och blommar med någon enstaka blomma, medan andra kan bli meterhöga med mängder av blommor. De växer på norra halvklotets tempererade områden och i höga bergstrakter i Himalaya, Etiopien, Indonesien och Nya Guinea. I Sydamerika finns endast en art och ett 30-tal arter hittar man i Alperna.

Vivorna blommade i pappas trädgård i december


















Såhär års brukar tre olika sorters vivor dyka upp i butikerna, som kan odlas som krukväxt inomhus. Dessa plantor, med blommor i ett flertal olika färger, är verkligen härliga vårtecken. Den vanligaste vivan är Jordvivan, Primula vulgaris, som i dagligt tal oftast benämns som Primula. En söt liten krukväxt som ibland doftar och som numera säljs med både enkla och dubbla blommor. Primulan vill stå ljust, men inte i fullt solljus. Vattna plantan med en svag dos näring så att jorden hålls fuktig, men låt inte krukan stå i vatten. Plocka bort vissna blad och blommor efterhand. Plantan torkar lätt ut i våra varma hus såhär års och de brukar tyvärr inte bli så långlivade. Jag brukar ha mina Jordvivor inomhus på köksbordet i någon vecka och därefter sätter jag dem svalt. Längre fram på vårkanten får de ta plats i årets första plantering på min inglasade balkong och då brukar plantorna återhämta sig, sätta nya knoppar och blomma igen. Jordvivan kan planteras ut i trädgården på en skuggig plats när frosten är över och blommar sedan år efter år.

Jordvivan, Primula vulgaris


















Fönsterviva, Primula obconica, är högre än Jordvivan, och har längre blomstjälkar med stora, men få blommor. Kronbladen har färger i rosa, rött, aprikos och vitt. Fönstervivan kan stå i rumstemperatur under blomperioden, men blommar längre på en sval plats. Plantan är flerårig, men oftast hamnar den i soporna när den blommat ut.
Syrenviva, Primula malacoides, har också längre blomstjälkar 25-30 cm. Blommorna är mindre till storleken, men många och bildar en sky i färger från vitt till mörkrosa. Syrenvivan vill stå ljust och svalt, med jämn vattning och en svag dos näring. Växten kastas efter blomning.

Syrenviva, Primula malacoides
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar