Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 feb. 2016

Snödropparna blommar i Halmstad

Nu dyker de upp, ena vårtecknet efter det andra. Jag har sett inlägg på Facebook om att både snödroppar och vintergäck blommat, sedan ett par veckor tillbaka, i södra Skåne. Trots att det bara är 15 mil mellan Malmö och Halmstad brukar det skilja ett par veckor på hur långt naturen har kommit. När jag hälsar på min syster i Malmö om våren kan man oftast se skillnaderna på träd och buskars utveckling längs färden. Nu blommar snödropparna även i Halmstad och i början på veckan tog jag en runda i min pappas trädgård för att fotografera den lilla tuvan, som lyste upp i rabatten intill staketet, under den regntunga, grå himlen. Snödroppen, som tillhör amaryllissläktet, heter Nivalis på latin och betyder "Växer vid snö" och det är ett passande namn då snödropparna är de som först tittar upp i rabatterna, ibland innan snön smält bort.. Det var först på 1800-talet som man började kalla denna söta, vita vårblomma för just snödroppe. Innan dess gick den under namn som Gårdsviol, Snölilja, Snöblomma och Snöklocka.
Om vädret tillåter ska jag ge mig ut med permobilen en runda, för att leta efter blommande vintergäck och andra tecken på att våren är på antågande.
Välkommen härliga vår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar