Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 feb. 2016

Sommarsnöklockan - En tidig uppstickare


Att  tjuvstarta inomhus med olika lökväxter ger en härlig försmak av våren. De sista åren har sortimentet ökat av uppdrivna vårlökar planterade i kruka såhär års. En liten plantering på bordet blir ett härligt blickfång, som nästan inte kräver någon skötsel alls. Lökväxterna behöver minimalt med vatten, så lättare kan det knappast bli för att få njuta av årets första vårblommor. Utöver de mer vanliga sorterna som Krokus, Scilla, Iris, Tulpaner och Pärlhyacinter finns nu bl.a. Kungsängsliljor med sina vackra, lila klockor med ett annorlunda rutmönster. En annan lökväxt, som jag inte sett tidigare såhär års, är Sommarsnöklockan, Leucojum aestivum, som tillhör familjen amaryllisväxter. Det finns många olika sorters snöklockor, men bara 3 arter går att odla i Sverige, varav Sommarsnöklockan är en av dem. Även om namnet tyder på något annat blommar den utomhus i april-maj. Plantan blir c:a 40 cm hög och får flera vita blommor, likt Snödroppens, på varje stjälk. Varje klocka blir 2-5 cm och på varje kronblad finns en liten gröngul prick. Snöklockans mörkgröna, glansiga blad är långsmala, c:a 1 cm breda och kan ses sticka upp i rabatten redan under vintern. Arten har sitt ursprung i södra Europa och Mindre Asien.
Vårlökarnas blommor håller längre inomhus om man placerar krukan på en sval plats. Släng inte lökarna när blommorna vissnat. När frosten är förbi kan man plantera ut dem i trädgården och få glädje av vårblommor i rabatten även kommande år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar