Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

9 jan. 2017

Primulan bär bud om våren

Fönsterviva, Primula obconica


I helgen plockade jag bort det mesta av det lilla julpynt, som jag haft framme och den röd- och vitrutiga duken som legat på köksbordet åkte i tvätten, liksom den på soffbordet. Några riktiga julblommor har jag inte haft, om man bortser från amaryllisarna, som egentligen är vårlökar. Flera av dem har redan blommat över, men några som stått svalt har nu fått ta plats på de nystrukna dukarna. Härom dagen gjorde jag ett besök hos Fritz blommor, som brukar få hem säsongens växter tidigt och mina förväntningar besannades. Där fanns redan två olika sorters primulor, Primula obconica, Fönsterviva och Primula malacoides, som vanligare kallas Syrenviva. Däremot hade de inte fått hem Primula vulgaris, Jordviva, den som i dagligt tal brukar kallas för bara Primula. Det var en sådan liten planta jag hade hoppats få med mig hem att sätta på soffbordet, men det lär säkert inte dröja länge innan de också dyker upp i butikerna, oftast till en billig peng. Tyvärr brukar inte Jordvivan bli så långlivad inomhus i värmen, då den trivs att stå svalt. Jag brukar ställa ut plantan på min inglasade balkong efter någon vecka på soffbordet. Framåt vårkanten har jag ibland satt primulan tillsammans med några andra vårblommor i en större kruka och då har den börjat blomma igen. Det går även bra att plantera ut primulan i trädgården.

Syrenviva, Primula malacoides 


Ännu ett härligt vårtecken hos "Fritz" var krukorna med vårlökar, bl.a. snödroppar, pärlhyacinter och tulpaner. De är vackra som de är och gör sig även fint i en liten samplantering. Ställ gärna lökarna svalt på nätterna, så får du glädje av dem lite längre. Släng dem inte när de blommat ut. Spara lökarna och plantera ut dem i rabatten när tjälen gått ur marken. Har du ingen egen trädgård kanske du kan gräva ner dem utanför hyreshuset, som jag brukar göra, så att de kan sprida vårglädje även följande år.

Fakta om Primulan:
Primula är ett sammandrag av frasen 'herba primula veris', vårens första ört. Vivesläktet, Primulaceae, består av över 400 arter, varav 7 av dem växer vilt i Sverige. De olika varianterna skiljer sig verkligen åt. Den minsta arten är bara några cm hög och blommar med någon enstaka blomma, medan andra kan bli meterhöga med mängder av blommor. De växer på norra halvklotets tempererade områden och i höga bergstrakter i Himalaya, Etiopien, Indonesien och Nya Guinea. I Sydamerika finns endast en art och ett 30-tal arter hittar man i Alperna.
Såhär års brukar tre olika sorters vivor dyka upp i butikerna, som kan odlas som krukväxt inomhus.  Den vanligaste vivan är Jordvivan, Primula vulgaris, som i dagligt tal oftast benämns som Primula. En söt liten krukväxt som ibland doftar och som numera säljs med både enkla och dubbla blommor. Primulan vill stå ljust, men inte i fullt solljus. Vattna plantan med en svag dos näring så att jorden hålls fuktig, men låt inte krukan stå i vatten. Plocka bort vissna blad och blommor efterhand.

Jordviva, Primula vulgaris


Fönsterviva, Primula obconica, är högre än Jordvivan, och har längre blomstjälkar med stora, men få blommor. Kronbladen har färger i rosa, aprikos, blått och vitt. Fönstervivan kan stå i rumstemperatur under blomperioden, men blommar längre på en sval plats. Plantan är flerårig, men oftast hamnar den i soporna när den blommat ut.
Syrenviva, Primula malacoides, har också längre blomstjälkar 25-30 cm. Blommorna är mindre till storleken, men många och bildar en sky i färger från vitt till mörkrosa. Syrenvivan vill stå ljust och svalt, med jämn vattning och en svag dos näring. Växten kastas efter blomning.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar