Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 jan. 2017

Tulpanens dag 15 januari

Den 15 januari är det Tulpanens dag och den har vi firat i över 20 år. De första tulpanerna brukar dyka upp till försäljning kring nyår och då börjar tulpansäsongen, som pågår januari- april. Under denna period säljs 1 miljon tulpaner varje dag i Sverige, så det är inte konstigt att vi är det mest tulpanälskande landet i världen. Tulpanen odlades redan på 1000-talet och fördes in i Sverige 1655 av Olof Rudebeck d.ä.. Det finns c:a 7000 olika sorters tulpaner, som är registrerade i världen och de finns i en mångfald av färgvarianter, storlekar och utseende. I Sverige drivs det upp 150 miljoner tulpaner varje år, fördelat på c:a 400 sorter, men lökarna kommer ursprungligen från Holland. Det ligger ett långt förädlingsarbete bakom nya sorter. Det tar oftast 15-20 år innan man får fram en ny tulpan, som kommer ut i handeln. Själv är jag svag för papegojtulpanen, med sina krusiga kronblad. Köp bara en stor tulpan och sätt i en vas på bordet. Vackert så eller köp ett helt fång med blandade färger och sorter.
När du kommer hem med en bukett tulpaner ska du ge stjälkarna nya snittytor, så att de kan suga upp vatten bättre. Skär av stjälkarna med en vass kniv. Klipp inte av dem, eftersom man då trycker ihop stjälken och kan försvåra tulpanens förmåga att suga vatten. Sätt blommorna i kallt vatten och låt skyddspappret vara kvar ett par timmar, innan du tar bort det. Tulpaner växer fort inomhus i värmen. Skär gärna av stjälkarna efterhand om du tycker att de blir för långa och byt vatten i vasen. Ställ buketten svalt under natten, så får du njuta längre av dina vackra blommor.
Den vackra buketten på bilden, med två olika sorters vita tulpaner, överraskades jag med i fredags, när den kom med blomsterbud hem till dörren. Tack kära syster och Björn för den vackra bukett och omtanken, som jag verkligen uppskattade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar