Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

4 maj 2017

Annorlunda små pelargonblommor

P. gibbosum P. laxum, primärhybrid


















För några veckor sedan var det några riktigt härliga dagar, med sol och temperaturer upp emot 15°C och det kändes som om våren verkligen var på gång. Sedan kom den plötsligt av sig och det blev frostgrader på nätterna, snålblåst och kallare, mulna dagar. Jag som längtat efter att få börja vårstäda balkongen och klippa ner mina pelargoner, som jag planterade om för ett bra tag sedan.

P, gibbosum, art


















Trots att balkongen är inglasad är det inte många dagar som lockat mig att vara där ute, då jag hade behövt täckjacka och vantar för att inte frysa, men nu har vårvärmen äntligen återkommit, förhoppningsvis för att stanna. Det är tyvärr inte bara vädret, som gjort att jag ligger efter med städning och skötseln av mina pelargoner. Jag har inte haft den riktiga orken, som krävs om jag ska dammsuga, torka av, flytta hyllor och krukor. Sedan jag började arbeta igen, efter den tre månader långa sjukskrivningen, har jag varit riktigt trött, men lite pyssel och omplantering av några små pelargoner, som än så länge står inomhus, har det ändå blivit. Det är ett avstressande tidsfördriv och ger mig ett skönt inre lugn, när jag får ta hand om mina pelargoner.

P. laxum, art


















Under dagarna, då jag var sjukskriven, planterade jag om några pelargoner varje dag och till slut hade alla plantor, små som stora, fått ny jord. Min plan var att klippa ner plantorna ett par veckor senare, då de acklimatiserat sig i den nya jorden. Nu har jag lite dåligt samvete för att jag ligger efter i planeringen. Några få pelargoner har jag ansat rejält och städningen är påbörjad, men jag har en hel del kvar att ta tag i. Att jag är sent ute med att beskära pelargonerna har trots allt fört något gott med sig. Jag har kunnat njuta av en tidig blomning av många av plantorna. En del pelargoner har vuxit iväg på höjden sedan förra säsongen och består mest av långa, rangliga stjälkar. Med dem finns inget annat att göra än att klippa ner dem riktigt ordentligt. Det kan kännas lite burdust när man tar till sekatören och det inte blir mycket kvar av plantan, men ganska snart brukar nya små blad växa ut och framåt sommaren har man förhoppningsvis en fin, tät planta. Tyvärr lär jag få en lite senare blomningen på de hårt nedklippta plantorna, då jag normalt brukar klippa ner mina pelargoner tidigare på våren.

Px. ardens, primärhybrid


















Jag tar tillvara sticklingarna, på pelargonerna som jag klipper ner, och sticker ner dem i jorden intill moderplantan. Det bästa hade varit att sätta varje stickling i en egen liten kruka, men det får bli ett senare jobb, när jag förhoppningsvis är lite piggare. Mina miniatyrpelargoner och även en del plantor, som tillhör gruppen dvärgar, har inte vuxit så mycket, så de ska jag bara toppa lite i år. En och annan stickling tar jag även på småplantorna om det går. Dels säljer jag sticklingar och det är alltid bra att ha lite småplantor om jag vill byta till mig nya sorter vid våra träffar med Svenska Pelargonsällskapet. Många av mina pelargoner, av de ovanligare sorterna, har jag köpt av medlemmar i sällskapet och då för en billig peng. Det är bara en av flera fördelar, som man har som medlem i föreningen. Passa på att bli medlem du också och få många nya pelargonupplevelser, ny kunskap om denna artrika blomma, åk  på utflykter och träffa och lär känna trevliga medlemmar, www.pelargonsallskapet.se
Tack vare att jag inte var så tidigt ute med saxen har jag fått se några fina, annorlunda pelargoner blomma under tidig vår. De ser du på bilderna i inlägget. En del är arter, som växer vilt och några är primärhybrider, vilket betyder att man korsat två arter. Plantorna är förhållandevis stora, medan blommorna bara är gott och väl en centimeter i diameter, men otroligt vackra när man tittar på dem på nära håll.
Nu hoppas jag att det härliga vädret, som inlett maj månad, fortsätter ett bra tag framöver. Då blir det många stunder bland mina pelargoner på balkongen.
Sköna maj välkommen!


P. blamdfordianum, art



1 kommentar:

  1. Så fantastiskt fina dina minipelargoner är, jag blev kär direkt i 2 av dem De översta rosa och den röda. Tack för ett fint inlägg och att du vill dela med dig och att du är som du är med både styrkor och svagheter. Kan tänka mig att köpa sticklingar av dig om du vill sälja.
    Maja

    SvaraRadera