Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 dec. 2017

Från våren till vinterns första snö - Bilder under året

17 december


De senaste veckorna har det varit många dagar med riktigt grått och regnigt väder och det har t.o.m. utfärdats stormvarning. Vissa dagar har det inte ens varit riktigt ljust mitt på dagen och i eftermiddag är det ordentligt disigt, men så har väderleken plötsligt ändrats från den ena dagen till den andra och jag har känt mig lättare till sinnet. När jag vaknade av att solen gick upp över hustaken och lös rakt in genom mitt sovrumsfönster, var det helt klart lättare att komma ur sängen. Tyvärr var det inte många dagar under hösten, som bjöd på härligt, vindstilla höstväder, med klarblå himmel och sol, som fick naturens färgpalett att nästan se ut som en glödande brasa. Bladen på träd och buskar satt kvar ovanligt länge i år, då den första, riktiga frosten lät vänta på sig här i Halmstad. Jag kan inte minnas att jag sett kejsarolvonet, utanför dialysentrén, blomma medan den haft kvar sina höstfärgade blad på sina grenar, för normalt blommar den på bar kvist. När väl den första riktiga nattfrosten kom tappade träd och buskar sina blad ganska fort.
Det finns få ämnen som diskuteras så mycket som just vädret och vi har alla våra egna åsikter om hur det ska vara. Är det kallt ute är inte det bra och blir det några riktigt varma sommardagar, finns det alltid några som klagar över att det är för hett. Det är märkligt hur starkt vädret påverkar humöret och hur mycket lättare livet känns en solig sommardag, om jag jämför med en bister, grå och regnig höstdag. Ibland kan jag bli riktigt trött när det är dåligt väder flera dagar i rad, men jag tror inte att jag skulle uppskatta om vädrets makter alltid skulle stå på min sida. Vädret skiftar liksom årstiderna och hade det varit sommar året runt hade jag aldrig fått längta till den härliga våren, då naturen väcks till liv på nytt igen, flyttfåglarna återvänder efter att ha varit borta i flera månader, björkarna får skira, ljusgröna, små musöron och de första vårblommorna sticker upp i rabatten. De vilda djuren parar sig och så småningom föder de sina ungar. Märkligt nog tycker jag att våren är lika förtrollande varje år och jag uppskattar första snödroppen och fjärilen lika mycket varje år.

Då jag är liten och smal fryser jag lätt och kylan på vintern är inte något jag eftersträvar. Ändå infinner sig en speciell känsla i kroppen när jag ser den första snön falla utanför fönstret. Jag gillar att gå ut i naturen när det snöat. Mark och trädgrenar är täckta av vackert orörd snö, med gnistrande kristaller och det knarrar under skorna när jag går. Mina katter har delade meningar om snön. Ängla går knappt ut på vintern. Enligt henne är det för kallt, trots hennes långa, tjocka päls och om hon går ut ser man tydligt att hon inte gillar att sätta ner sina tassar i snön och hon får en mycket annorlunda gångstil. Tindra däremot kan springa runt i snön och dyka ner i den, som om hon jagade en mus.
I våras tog jag en bild, ut över gräs, träd och buskar, när jag stod placerad vid elskåpet i rabatten, utanför vårt hyreshus. Märkligt ställe att stå på kan tyckas, men det fanns en anledning. Jag planerade att ta en bild varje vecka framöver, för att följa naturens utveckling under året. Då ville jag stå på precis samma ställe varje gång och det var lätt att komma ihåg att stå just till vänster om elskåpet. Däremot var det inte lika lätt att komma ihåg att fotografera varje vecka, speciellt som det skulle vara mitt på dagen och det fick inte regna. Det blev i alla fall några foton, som du kan se här nedanför. Till höger på bilderna syns några av husen, där vi matar fåglar och ekorrar stora delar av året. Tittar du riktigt noga, på ett av fotona, kan du se två ekorrar, på stammarna på de två stora ekarna. Jag får se om jag fortsätter att gå ut med kameran och förevigar naturens gång, så att jag har bilder från hela året. Såhär mitt i den gråa, mörka vintern tycker jag att det är givande att få se lite minnesbilder från våren och sommaren. Kanske väljer jag att fotografera på en ny plats framöver och i så fall blir det i Hallägraskogen, en vacker, liten lövskog, som tar sin början strax utanför vårt hus. Om våren är det en av de vackraste platserna jag vet, med vita mattor av vitsippor, hagmark där kor och hästar ibland betar sommartid och ett djurliv med bland annat mängder av fåglar, räv och rådjur. Just nu känns det långt till våren, men imorgon infaller vintersolståndet, då är natten som längst och dagen som kortast, om man ser till antalet ljustimmar. Sedan går vi mot ljusare tider, även om förändringen går långsamt till en början.


10 dec






19 nov

28 okt








26 sep

















27 juni

















18 juni
















Solig eftermiddag 3 juni




















Kvällsbild 23 maj











13 maj
7 maj






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar