Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 okt. 2018

Nyheter bland årets julgodis
























Jag tycker att det känns som om sommaren bara precis har passerat trots att halva oktober redan är förbi och naturen iklätt sig sin höstskrud i vackra, varma färger. Den senaste veckan har bjudit på flera härliga dagar med sol och någon eftermiddag var det närmare 20 grader varmt här i Halmstad, men vädret slog om fort och i morse var det rimfrost på hustaken. Jag har börjat mata fåglarna igen och de sitter mängder av dem i träden utanför huset och de kvittrar som om det vore vår. Så det är svårt att ta in att det är advent om gott och väl en månad. Butikerna runt om i stan har redan börjat plocka fram julbelysningar, pynt och annat som hör julen till. Jag är traditionsbunden och vill ha det pynt som jag haft sedan många år tillbaka, men visst händer det att jag köper något nytt ibland.
Julen är en helg med mycket traditioner och ingen annan tid på året äter vi så mycket mat, bakverk och godis, som kring advent och jul. I genomsnitt äter varje svensk hela 14 kg godis per person och år och av alla länder i världen är Sverige det land där befolkningen äter mest godis. Även en del drycker som glögg, svagdricka, snaps och julmust är starkt förknippade med julen. Utöver hemgjort godis, som knäck, ischoklad och kola, är Cloettas Juleskum och Marabous Aladdinask stora favoriter i de svenska hemmen i juletid. Cloettas Juleskum i form av ljust rosa tomtar, med vitt skägg och med smak av jordgubbar, säljs endast under en begränsad tid kring jul i Sverige och i våra grannländer Danmark och Norge. Den traditionen hoppas jag verkligen att Cloetta  håller fast vid, för att göra smakupplevelsen till något extra just i juletid. Cloetta tillverkade skumtomtar redan på 30-talet, men det var först på 60-talet, som det rosa Juleskummet lanserades. 2011 var året då de marknadsförde första påsarna med årgångstomtar, som har en ny smak varje jul. Den nya smaken på årets tomtar är kola. Jag åt årets första tomte häromdagen och bjöd personal och patienter, när jag var på dialysen. Årets tomtar fick klart godkänt. Sommaren 2012 marknadsförde Cloetta för första gången Juliskum, med smak av päronglass och kola.
Varje år tillverkas 194 miljoner skumtomtar. Jag har testat att lägga en skumtomte i mikron ett par sekunder och det blev en annorlunda smakupplevelse med en uppblåst, varm Juleskum. På Cloettas hemsida här, hittar du några recept, som innehåller skumtomtar.
Under vecka 41 presenterade Marabou årets nyhet i sin omtyckta Aladdinask, som funnits i deras sortiment sedan 1939.
Marabou beskriver nyheten som en pralin ”fylld med kakaonibs och krämig nougat”. Nykomlingen kommer även att finnas i Paradisasken. Det innebär dock att tryffeln får lämna Aladdinasken för att ge plats åt årets nyhet. Under de senaste 75 åren har totalt ett 50-tal praliner bytts ut, vilket inte alltid varit så populärt. Störst reaktioner blev det när den klassiska trillingnöten försvann 2014 och personligen tycker jag tyvärr inte att nykomlingarna de senaste åren varit några fantastiska smakupplevelser. Årets nyhet har jag ännu inte smakat, men att jag lär äta några praliner ur Aladdinasken till jul är en självklarhet och det lär säkert bli en hel del annat gott.

 
Smaker på Cloettas årgångstomtar:
2018 Kola
2017 Lingon
2016 Tomtegröt & kanel
2015 Clementin
2014 Pepparkaka
2013 Knäck
2012 Vinteräpple
2011 Polka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar