Kakan på bilden ovan är däremot enkel att baka och tar inte heller så lång tid att göra. Den består av en chokladsockerkaka, som är täckt av glasyr smaksatt med kakao och lite kaffe, och därpå riven kokos. Den benämns som Kärleksmums, Kokosrutor, Chokladrutor, Mockarutor, Snoddas, Tv-kaka, Långpannebröd och Vardagsrutor, så talesättet "Kärt barn har många namn" stämmer verkligen in på detta bakverk, som varit populär i många år men tyvärr känns lite bortglömd. När jag bakar Snoddas går jag efter receptet i "Sju sorters kakor, en välkänd, liten kakbok som kommit ut i flera utgåvor och som innehåller många klassiska recept. Snoddas finner man i den del av boken, som innefattar recept på bakelser, vilket gjort att jag flera gånger bläddrat fram och tillbaka bland sidorna för att hitta att det.
Jag tycker att kakbottnen blir lite för tunn om man följer originalreceptet. Därför gör jag dubbel sats av sockerkakan, men inte av glasyren. Jag dricker inte kaffe och har det sällan hemma. Därför tar jag en matsked vatten istället för kaffe. Dubblerar man ingredienserna till bottnen behöver den stå i ugnen ungefär dubbelt så lång tid än vad som står i receptet. Prova med en sticka så att kakan är färdig innan du tar ut den ur ugnen. Kakan går utmärkt att frysa. Jag tycker att den är god även om den är kall och inte helt tinad. Ta upp kakan ur frysen och låt den tina i rumstemperatur. Tinar man den i mikron smälter glasyren lätt.
Recept
Snoddas
30-35 bitar
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
Glasyr
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
Glasyr
75 g smör eller margarin
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
Garnering
Kokosflingor
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna 30x40 cm. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° c:a 15 min.
Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär bort kakans ytterkanter och sedan i fyrkantiga bitar.
Garnering
Kokosflingor
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna 30x40 cm. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° c:a 15 min.
Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär bort kakans ytterkanter och sedan i fyrkantiga bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar