Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 nov. 2018

Amaryllisen - Tjusig och lättskött



Jag skriver ofta om min odling som är ett av mina största intressen. Det är en sysselsättning som är en lisa för själen, men såhär års är det inte så mycket som händer på odlingsfronten. Några år har jag planterat vårlökar långt in på senhösten. Jag brukar passa på att köpa blomsterlökar när det är utförsäljning och då kan man göra riktigt fina fynd. I år har jag tyvärr inte orkat att sätta några nya lökar utanför hyreshuset där jag bor. Det hade varit roligt att förnya lite i rabatterna, för tyvärr klarade inte alla blomsterlökarna den kraftiga värmen i somras. I förgår natt var det -6° grader, första riktigt kalla natten, så nu är nog jorden frusen. Det var tur att jag satte ut värmefläkten på balkongen i helgen så att mina 200 pelargoner och övriga växter inte frös ihjäl. Det hade behövts en ordentlig upprensning av vissna blad och blommor, men tyvärr har jag inte orkat med det heller. Tittar solen fram kan det bli ganska skönt på balkongen även vintertid, så kanske får jag lust att städa upp lite någon dag framöver.
Nu när det inte är mycket att göra med odlingen utomhus kan man istället glädja sig över mycket vackert, som går att odla inomhus. Advent och jul närmar sig och det finns flera olika lökväxter, som går att driva fram på fönsterbrädan. Amaryllisen är min stora favorit och nästan ett måste i mitt hem till jul. Ett par år har jag beställt lökar från Bulbs.se, då de har ett större utbud med annorlunda amaryllisar, än vad man hittar i handeln.


















Den stora löken Amaryllis, Hippeastrum x hortorum, är en hybrid i familjen amaryllisväxter och är egentligen en vårblommande lökväxt, liksom den populära hyacinten, men i Sverige säljs de främst till advent och jul. Amaryllisen är lätt att sköta och man behöver inga större odlingskunskaper för att få den att blomma. Det finns ett flertal olika sorter med blommor som är enkla eller dubbla och kronbladen kan ha flera olika färger och även ha olika form. Förra året köpte jag en annorlunda variant med ett flertal mindre lökar som satt ihop. Det blev många blomstänglar och blommor, men de var mindre i storlek. Nu säljs amaryllislökarna oftast planterade och de har redan fått både en och två blomstänglar.

 














 

Jag tycker att det är roligt att plantera lökarna själv och följa deras utveckling, från att första knoppen tittar upp och så småningom slår ut och blommar. Löken planteras i vanlig blomjord i en kruka med dräneringshål, som är så stor att det blir ett par centimeter mellan löken och krukans kant. Två tredjedelar av löken ska vara under jordytan. Innan man sätter löken i jorden kan man klippa bort döda rötter. Det brukar ta 6-8 veckor från att man planterar amaryllisen tills att den blommar, så vill man ha en blommande lök till jul får man köpa en planterad lök, som drivits upp och redan börjat växa. Jag brukar sätta mina amaryllislökar i vanliga lerkrukor. De står stadigt även om blomstänglarna växer iväg på höjden. Jorden täcker jag med grönmossa, som jag sedan dekorerar. För att undvika att blomstänglarna blir för höga ska man vattna mycket sparsamt. Jag brukar vattna när jag sätter löken och sedan bara en liten skvätt vatten varje vecka. Tycker man ändå att stängeln blir för hög kan man skära av den och sätta den i en vas. Den håller då i stort sett lika länge som den skulle gjort om den satt kvar på löken. Placera gärna krukan svalt nattetid under blomningen, så får du glädje av din amaryllis längre. De flesta amaryllislökarna får flera blomstänglar. En större och dyrare lök får oftast både fler stänglar och blommor.

 
















När blommorna vissnat klipper man ner stängeln och sköter om amaryllisen som en krukväxt och vattnar och ger den näring. Under sommarhalvåret kan man plantera ut den i trädgården eller ha den i uterummet eller på balkongen. Framåt hösten upphör man att ge näring, ställer krukan mörkt och minskar vattningen, för att sedan upphöra helt så att löken får en viloperiod. Framåt vårkanten är det dags att plocka fram löken i ljuset, plantera om den i ny jord och väcka liv i amaryllisen. Jag har sparat lökarna något år, men de torkade ihop och hamnade så småningom i soporna, så jag har istället köpt nya lökar varje höst.


















Jag fick två amaryllislökar för någon vecka sedan, från Svenska Pelargonsällskapets Hallandsgrupp. En av dem syns på översta bilden. På årets sista träff, då vi planerar programmet för kommande år, har det ordnats ett lotteri de senaste åren, där alla medlemmarna får en vinst bestående av bland annat en amaryllislök. Eftersom jag inte orkade komma med på den senaste träffen blev jag väldigt överraskad och glad över att jag ändå fick två lökar. När jag hade planterat om dem satte jag ut dem på balkongen för att inte knopparna skulle slå ut så tidigt. Nu har den ena amaryllisen stått inomhus någon vecka och blommorna, på den första stängeln, har vissnat ner. Den andra löken har nu fått ta plats på köksbordet och knopparna slår förhoppningsvis ut lagom till första advent.
Inom kort dyker fler vårlökar upp i butikerna. Pärlhyacinter, scilla och tulpaner, som är uppdrivna i krukor, är bara några av de som säljs redan vid nyår. Härom dagen såg jag snödroppar i kruka, men först vill jag njuta av julens blommor, innan jag plockar in våren i lägenheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar