Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

24 dec. 2018

Julklappar till mina katter

Ängla med julhalsduk


Jag har inga barn och därför har mina katter Ängla och Tindra nästan blivit som mina små barn, även om jag tycker att man inte ska förmänskliga våra fyrbenta älsklingar. De fick ändå en julkalender, vars innehåll inte var någon större succé. Ängla tyckte inte alls om innehållet, men Tindra har ätit upp godisbitarna, men de har inte varit särskilt efterlängtade. Idag är det julafton och då vill jag så klart skämma bort mina två katter lite extra, även om julafton är en dag vilken som helst för Tindra och Ängla. Då de flesta människor äter julmat och unnar sig lite extra godsaker under jul- och nyårsdagarna vill jag så klart att katterna också ska få extra godsaker i juletid. Handskalade räkor är det enda som både Tindra och Ängla tycker om och några olika sorters kattgodis. Tindra älskar för övrigt olika sorters fisk och rostbiff är en av hennes favoriter, helst ska köttet vara riktigt rött. Hon ät väl medveten om när matte har köpt hem rostbiff. Då brukar hon hoppa upp på köksbordet när hon kommer in efter att hon varit utomhus. Sedan sitter hon där och stirrar på mig tills att jag tar fram rostbiffen ur det kylen.
Under åren har jag gett dem presenter bestående av diverse leksaker, i hopp om att de ska bli sysselsatta och tycka att de är roliga. Tyvärr är det få saker som fångat deras intresse. I stället har de tyckt att billigare saker, som en vanlig papperskasse, varit mer intressant än något dyrt som jag köpt till dem. En julklapp, som jag köpte förra helgen, var invirad i wellpapp och när jag la det på golvet för att fixa med inslagningen var Ängla snabbt framme och började klösa på wellpappen och la sig sedan på det och sov. Härom veckan åkte jag till katthemmet Kattfoten, som ligger inne i centrala Halmstad, och lämnade en hel kasse med kattleksaker, allt från små bollar och möss, till "fiskespön" m.m. Jag hoppas att de kommer bättre till användning där. Det finns speciella leksaker, som båda mina katter gillar, och det är olika figurer i tyg, som bland annat fiskar, äpplen och bananer, välfyllda med kattmynta, som doftar extra starkt. Märket på dessa kattleksaker heter YEOWW. De är dyrare än andra leksaker med kattmynta, men de är verkligen omtyckta. Det är till och med så att en av grannkatterna Baloo gör allt för att komma med in i vårt hyreshus och lägenhet. Där tar han sig en smakbit i matskålen och sedan går han raka vägen till den stora korgen, där alla leksaker ligger. Finns det inga leksaker med kattmynta på golvet så gräver han hej vilt i korgen tills att han hittar en figur med extra stark kattmynta. Sedan kastar han den i luften, slickar på den och rullar runt på golvet. Väl nöjd försvinner han ner för trappan, de fyra våningarna, och vill komma ut igen. Det är ju rolig att de har någon slags leksak, som de gillar, trots att de oftast är förhållandevis dyra. Vad gör man inte för sina älskade sambos.









Att bjuda katterna på godsaker känns givande, men det gäller att inte vara för generös. Liksom vi människor går katterna lätt upp i vikt, när de äter för mycket godsaker, så det gäller att inte vara allt för givmild vid juletid. Katter, som blir överviktiga, kan drabbas av diabetes, hjärtproblem, åderförkalkning m.m. Båda mina katter tycker om att vara utomhus, men såhär års är det inte ofta som Ängla vill gå utanför ytterdörren, när det är kallt ute. Hon brukar åka med mig i hissen, när vi ska hämta in Tindra på kvällarna. Då kan hon smita ut och bli kvar en stund, när jag vill att vi ska gå och lägga oss och sova. Som tur är brukar hon komma in rätt så snart, när jag visslar och kallar på henne. Ängla gillar att äta gräs och stora delar av året finns det gott om gräs, bara ett par meter utanför vårt hyreshus. Gräs är bra för katters matsmältning speciellt för för de som är långhåriga. Jag har vid ett flertal gånger sått s.k. kattgräs inomhus under vintern, men det har inte varit särskilt omtyckt. Istället brukar jag köpa färdigodlad Cyperus zumula, som egentligen är en sumpväxt, Den håller längre än vanligt kattgräs. Står det inte alltför mörkt och får ordentligt med vatten, kan man ha parasollsäven i många veckor. Växten säljs oftast planterad i plastkruka, som sedan står i en vattentät ytterkruka av plastad kartong. Tyvärr är den inte så lätt att få tag på, men i Halmstad säljs den i butiken Djurens värld och på ICA Maxi Flygstaden. 
Tindra gillar att jaga såpbubblor hemma i köket, och rullar gärna runt efter dem på golvet. Det är speciella såpbubblor, som doftar starkt av kattmynta. Ibland när Tindra inte vill komma in från trapphuset på kvällen tar jag fram burken med såpbubblor och blåser lite bubblor i köket. Oftast kommer hon då inspringande i lägenheten.  En bra julklapp. som både är omtyckt och nyttig.

God Jul önskar jag, Tindra och Ängla till Er alla!

 

1 kommentar:

  1. Jag gav en leksak med kattmynta åt vår katt i år, hon började genast rusa omkring med den och kasta med den i luften. Medans jag åt jullunch med mamma så fick katten en litet fat räkor som extra lyxig mat ��

    SvaraRadera