Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 dec. 2018

Jag planterade jul- och nyårsblommor trots allt


















Mitt intresse för blommor och odling började tidigt. Redan när jag var barn hjälpte jag till med att så frön i trädgårdslandet och när jag gick i sjätte klass hade jag prao på Fritz blommor i Halmstad. I vuxen ålder har jag gått blomsterkurser på studieförbund och varit på flera kvällskurser hos blomsterbutiker i Halmstad. Jag sökte även en floristutbildning efter gymnasiet, men kom inte in, men intresset för odling och blommor har jag kvar. Till jul är det ett måste för mig att få plantera olika växter och blommor med olika sorters mossor och dekorationer. Jag har lärt mig mycket på de kurser jag gått och mitt intresse för bild, färg och form är något som jag har nytta av även när jag skapar blomsterdekorationer. Tyvärr kan jag inte försöka mig på att binda buketter längre, då fyra av mina fingrar på vänsterhanden inte går att sträcka ut, efter skador på nerverna, som till viss del blev skadade vid operationer av min AV-fistel i armen.(AV-fistelns kärl används vid mina dialysbehandlingar.
Hela hösten och även i början av vintern ville jag inte tänka på julen och än mindre på några julblommor. Jag har mått väldigt dåligt psykiskt hela året och legat inne på sjukhuset ett flertal gånger och fått olika mediciner för att må bättre, men det har bara hjälpt sporadiskt mot min starka ångest och mina suicidtankar. Det finns mycket att säga om hjälpen som man får eller borde få när man söker psykakuten, men det vill jag inte gå inpå här. Det har känts som att jag inte skulle leva när det väl blev jul. Mina över 200 pelargoner, som jag har på min inglasade balkong, har känts som en stor belastning och jag funderade flera gånger på om jag bara skulle låta dem dö. Min odling och mina blommor har tidigare inte bara varit ett intresse, utan även fungerat som en terapi och gett mig glädje trots min njursjukdom med dialys i 30 år och allt det fört med sig, misslyckade transplantationer, värk i ben och fötter, gångproblem och bröstcancer för 4 år sedan m.m.
För några veckor sedan funderade jag plötsligt över min antidepressiva medicin. Sedan jag började ta den för nästan 2 år sedan har jag tagit den på mornarna. En del mediciner renas ut under dialysbehandlingen och då ska jag ta dem efter behandlingen, men det är aldrig någon läkare som har sagt något om min antidepressiva medicin. När jag blev insatt på den var jag inlagd och fick den alltid på morgonen. För en tid sedan läste jag i läkarfass, där det stod att medicinen utsöndras via njurarna. Jag började därför ta tabletten efter dialysen. Först mådde jag ännu sämre, men efter några veckor började jag så smått att må bättre och min ångest blev lindrigare. Jag mår inte helt bra och är otroligt trött, men jag kan i alla fall känna glädje igen över små saker i vardagen. Tyvärr har jag fått ett bakslag och mått väldigt illa  i helgen och det brukar tyvärr dra med sig ångest och oro. Jag hoppas att det inte bli långvarigt, då jag önskar att året slutar med att jag mår bättre, liksom att det nya året börjar på ett positivt sätt. Önska kan man i alla fall göra.























Mina två älskade katter har åter fått en stor positiv betydelse i mitt liv och plötsligt återfick jag intresset för mina pelargoner. Dessutom fick jag lust att julpynta och plantera och dekorera julblommor. Det har inte blivit riktigt lika mycket planteringar, som jag brukar ha till advent och jul, men jag är så nöjd över att det blev så vackert hemma hos mig och att jag har kunnat njuta av det, som jag trots allt har orkat åstadkomma. Några julkort orkade jag inte skicka, vilket jag annars brukar ägna mycket tid åt och klippa, klistra och dekorera. Det härliga är ändå att ångesten minskat, även om tröttheten inte gått över. Jag ser fram emot att det blir vår, då alla pelargonerna ska planteras om och böjar växa på nytt. De två senaste åren har pelargonerna tagit stor plats på balkongen, så någon stor gran har inte fått plats där. I år har jag istället haft en rumsgran, som jag köpte redan förra julen. Jorden i krukan har jag täckt med kuddmossa, Jag satte en ljusslinga med små lysande stjärnor i granen, hängde silverglittrande stjärnor på grenarna och satte fåglar på grenarna och till sist dekorerade jag mossan med bland annat silversvampar med glitter. Kvällstid är den ett mysigt inslag i vardagsrummet då slingan är tänd. Jag har flera slingor med små LED-lampor i min lägenhet. I tre glasburkar, som står på en hylla i köket, har jag till exempel lagt en ljusslinga. Kring gardinstången i vardagsrummet och ovanför balkongdörren har jag virat en längre slinga med små lampor, med vitt sken. Den slingan har jag sittande där året om, då de vita lamporna inte känns lika förknippade med julen, som de som lyser med ett mer gult sken. Även om hyacinter och amaryllisar är vårblommor, vill jag ha dem till advent och jul. I år fick jag två framdrivna amaryllislökar av Svenska Pelargonsällskapet och jag har själv köpt en lök, som redan hade två knoppar. Alla tre har olika färger på blommorna. Vanligtvis brukar jag köpa lökar och driva fram dem själv, men tack vare att lökarna redan var planterade och hade stjälkar med knoppar fick jag glädjen att se ett par blommor redan till advent. Jag planterade om lökarna i lerkrukor, så att de skulle stå stadigt, täckte jorden med grönmossa, som jag pyntade. Någon kruka dekorerade jag med så kallad buljongtråd, vilket är en tunn metalltråd, som är virad tätt, tätt till en spiral. Man kan dra ut tråden så att den blir längre, men den är fortfarande lite "krullig". Sedan virar man den kring krukan, pynt och växter. Den ger ett lite glittrigt inslag till planteringen och påminner om ett spindelnät en fuktig morgon. Jag fick även en vit, väldigt vacker snittamaryllis av min systerdotter Felicia. Den var bunden med lite grönt upptill och på stjälken var en torkad äppelskiva, från ett grönt äpple, fäst med en nål med vitt huvud.
Jag har en murgröna på båge, sedan flera år tillbaka, Den är planterad i en liten kopparspann och även den brukar jag dekorera med en ljusslinga. Som övriga planteringar täcker jag jorden med mossa, kuddmossa i detta fallet, och utöver det lite olika dekorationer, som jag har sparade från tidigare år. Ett tips är att samla de olika dekorationerna i små grupper, då det annars lätt blir rörigt om man sätter dem en och en, huller om buller. Om julkulor, änglar, tomtar och övrigt pynt inte har någon pinne eller ståltråd, så att man kan fästa dem i planteringen, är en limpistol ett bra hjälpmedel. Antingen fäster man t.ex. julkulan direkt på mossan, med lite lim, eller så fäster man en pinne på kulan, med hjälp limpistolen, och sticker ner pinnen genom mossan och ner i jorden. Limmet är väldigt varmt, men svalnar och stelnar fort, så man slipper att hålla dekorationerna på plats någon längre stund. Limpistolen är bra även till mycket annat pyssel, övriga tiden på året. Minihyacinten, som jag köpt och som får ett flertal blomstjälkar, fick liknande dekorationer som mina övriga planteringar. Nu har hyacintens vita blommor slagit ut och sprider en underbar doft i min lägenhet. Min katt Ängla har fått en planta med gräs i julklapp, som är en typ av sumpväxt. Den står i en liten zinkspann och i den stack jag en vit stjärna, även om Ängla inte alls bryr sig om något annat än de smaskiga grässtråna. Man behöver inte alltid köpa nya växter till jul och advent. Det går bra att dekorera en del av de fönsterträd, som man redan har. Jag har inte köpt några nya dekorationer i år, utan har en hel del sparat som jag återanvänder. De flesta av växterna har fått dekorationer i vitt, med inslag av silver, men jag har använt väldigt lite rött. Därför passar mina blommor och växter bra även till nyår. Jag har dem kvar även en bit in på det nya året, men klipper bort vissna blommor och blad. När det är dags att slänga ut julblommorna brukar andra vårlökar finnas till försäljning i blomsterbutikerna. En härlig och tidig försmak av våren, men jag tycker att man gott kan vänta med dem ett par veckor till och njuta av jul- och nyårsblommorna, så länge de är fina. Jag önskar dig ett gott slut på 2018 och hoppas på att jag får må bättre kommande år.





















1 kommentar:

  1. Underbart fina jul och nyårsarrangemang, enkla men ändå så vackra.
    Jag blir alltid så fängslad av dina texter och den här gången mer än vanligt. Tråkigt att året varit så orättvist mot dig men skönt ändå att du nu verkar vara på bättringsvägen, vi får hoppas att trenden håller i sig så du med liv och lust kan ta hand om dina många pelargoner när tiden kommer.
    Jag vill önska dig ett Gott slut på det gamla året och ett ännu bättre 2019

    SvaraRadera