Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 okt. 2019

Hemtrevnaden, en söt växt att dekorera


Under åren har jag haft en mängd olika krukväxter i min lilla lägenhet. Ibland har de stått i dubbla rader i fönsterkarmarna, på piedestaler och i brist på plats även i bokhyllorna i vardagsrummet. Sedan jag började intressera mig för pelargoner för ett antal år sedan och numera är lite av en pelargonnörd är det bara pelargonsticklingar som trängs i köksfönstret och halva sovrumsfönstret. Den andra halvan av fönsterkarmen är reserverad för min ena katt Ängla, som tycker om att ligga där och sova, helst när solen skiner in genom fönstret eller då elementet därunder är varmt. I vardagsrummet har jag i stort sett bara brudorkidéer numera, men det finns en växt som jag nästan alltid haft hemma hos mig och det är den söta, lilla Hemtrevnaden, Helxine soleirolii, även kallad Husfrid, som tillhör familjen nässelväxter. Plantan växer likt en tuva och har mängder med små, små, tunna blad.
Den växer vilt i norra delarna kring Medelhavet och trivs i fuktiga områden, där den kan bilda stora mattor. Det finns några olika sorters Hemtrevnader, med större och mindre blad som har olika gröna nyanser. I vilt tillstånd får växten små, vita blommor, men det är sällsynt att den blommar som krukväxt. Inomhus i fönsterkarmen kan den stå i lätt skugga till riktigt ljust, men inte i direkt sol. Den föredrar att stå i rumstemperatur eller svalare och med hög luftfuktighet, men inte i värmen ovanför ett element där luften blir alltför torr. Det är bra att spraya plantan emellanåt. Man kan även lägga lecakulor i botten på ytterkrukan och hälla i vatten, men inte så mycket att det når upp till jorden i innerkrukan. Vattnet avdunstar och höjer på så vis luftfuktigheten. Emellanåt har jag min hemtrevnad på soffbordet, en bit in i rummet, och där trivs den bra. Annars får den stå på ett litet bord vid vardagsrumsfönstret.
Läser man om skötselråd för Hemtrevnad anges växten som lättskött. Jag håller inte riktigt med på den punkten. Hemtrevnaden behöver i och för sig inte någon specialbehandling, men för att den ska trivas och överleva är vattningen A och O. Låt gärna plantan stå på ett fat och suga vatten, men det går även att vattna försiktigt uppifrån. Man får absolut inte glömma bort att ge den vatten, men den får heller inte vara alltför blöt och stå med rötterna i vatten. Lagom är bäst och vad som är lagom i detta fallet tog det tid för mig att komma fram till och en del plantor har tyvärr blivit rätt så kortlivade hemma hos mig under åren. Nu har jag lärt mig hur jag ska sköta mina Hemtrevnader, men visst har det hänt att jag glömt att vattna dem ibland. Även om plantan "säckat ihop" brukar den piggna till igen när den får vatten. Går det så långt att en del av plantans blad torkat och dött behöver det inte innebära slutet. Prova då att klippa bort det som är dött och invänta nya små blad, innan du ger upp hoppet helt för din planta. Under årets ljusa period ger man plantan en halv dos näring varje vecka när man vattnar. Övrig tid räcker det att ge näringstillförsel varannan vecka.
Hemtrevnaden går att föröka genom att man försiktigt delar på plantan och tar några revor med rötter och planterar i en kruka med vanlig krukväxtjord. Det går även att ta loss några revor utan rötter och sätta i jord, men då får man ställa krukan i ett minidrivhus eller trä en plastpåse med små lufthål över krukan, så att luften hålls fuktig. Man kan behöva ta bort påsen då och då så att det inte bildas mögel i
jorden. Ett tredje sätt att föröka sin planta är genom att sätta en liten kruka med jord intill krukan med moderplantan. Sedan lägger man några revor, som sitter kvar i moderplantans kruka, i den lilla krukan och lägger en liten tyngd så att revorna får kontakt med jordytan. Så småningom bildas rötter och då kan man klippa av revorna från moderplantan. När de nya plantorna vuxit till sig kan man dekorera dem och så har man några fina "gåbortpresenter".


















Hemtrevnaden är fin att ha i en kruka som den är, men jag tycker även om att dekorera den. Till jul och påsk är det populärt att dekorera olika planteringar, men jag brukar även pynta andra växter som murgröna på båge eller någon annan krukväxt där det passar att t.ex. täcka jorden med mossa. Övriga tider på året pyntar vi sällan växterna i våra hem, men jag brukar piffa upp Hemtrevnaden efter årstid. I blomster- och hobbybutiker kan man hitta en hel del pynt, vackra band och nålar med huvuden i olika färger, som är användbara när man ska dekorera. Det är en fördel om figurer och annat pynt sitter fast på en tjockare ståltråd eller träpinne, som man enkelt kan sticka ner i Hemtrevnaden. På så vis trycks inte de tunna, små bladen ihop så lätt. Hittar man något fint, som man vill dekorera med, men som inte har varken ståltråd eller träpinne kan man enkelt limma på en pinne med hjälp av en limpistol, ett bra hjälpmedel när man pysslar. Limmet är väldigt varmt, så länge det är mjukt men stelnar fort. På så vis behöver man bara hålla ihop de två sakerna, som ska sättas ihop, under en väldigt kort stund.
Pumpor förknippas ofta med Halloween, men det är ingen tradition som jag firar. Jag tycker ändå om att dekorera med pumpor och då gärna ett par veckor innan den skräckfyllda dagen infaller. Om man nu gillar Halloween kan man bland annat dekorera med små spindlar och nät, som brukar finnas att köpa både på Panduro och i mataffären. En av mina Hemtrevnader har jag pyntat med två konstgjorda pumpor och ett grövre ljusgrått band. Det har jag gjort en ögla av, satt fast det med en lång nål och klippt bandets ändar på snedden. Till sist har jag stuckit ner texten "Höstglädje", som är utstansad ur någon typ av tunnare träskiva och vitmålade. Blomsteraffärer brukar sälja liknande med diverse olika texter, beroende på helger och årstider.
Min andra Hemtrevnad har även den fått ett band, men av ett tunt, lite glansigt materiel. Det har jag satt fast med två nålar, som jag först stuckit igenom några rönnbär. Utöver det dekorerade jag med två chilifrukter, som jag köpte för ett par kronor i mataffären.
För några år sedan satte jag en Hemtrevnad i en vanlig, brun lerkruka och stack ner några orangefärgade pinnar, som jag trädde små äpplen på. För övrigt är det en bit tovat, orange band och några rönnbär, som jag trätt på en tunnare ståltråd.
Jag har mina plantor höstpyntade fram till att advent närmar sig. Då letar jag fram juligt pynt ur mina lådor och ger mina Hemtrevnader lite julstämning.


















      


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar