Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 nov. 2019

Baka gott med äpplen - Flera recept


















Äppelpaj, stekta äpplen, äppelmust, rulltårta med äppelmos, ja det finns mycket gott som man kan  göra av äpplen och då ska det självklart vara svensk frukt. Oftast brukar ett bra äppelår följas av ett år med sämre skörd. Ett normalt år i Sverige slängs otroliga mängder äpplen, ungefär 265000 ton. Det är dubbelt så mycket som vår totala import av äpplen under ett år. Har man mycket äpplen i sin trädgård, som man inte själv gör av med, kan man ge bort frukt till grannar och vänner och lämna till musteri. På Facebook finns grupper som ägnar sig åt fruktförmedling och ser till att de som inte har äpplen kan få av dem som inte kan ta tillvara på all sin frukt. Det går även att lämna frukt, även om den är rutten, till bland annat Sysavs avfallsanläggningar. De förvandlar fallfrukten till biogas och gödsel.
I år har det tyvärr varit riktigt skruttigt med äpplen i Sverige. Jag blev medveten om det först för några veckor sedan då jag ringde upp min pappa för att fråga om jag kunde komma förbi och få hjälp med att plocka ner lite äpplen i en påse, då jag tänkte koka äppelmos. Nä, de få äpplena som det blivit på träden i år har ruttnat och fallit till marken, svarade han då. Jag blev jätteförvånad och kan inte minnas att det något år varit så dåligt med äpplen i hans trädgård. Det visade sig att det är långt ifrån bara pappa, som drabbats av dålig skörd i år. Anledningen till att det är så ont om äpplen är det varma vädret i april, som sedan följdes av flera frostnätter i maj. Normalt brukar de svenska äpplena vara billiga att köpa på hösten, men i år har priserna stigit ordentligt och att få ge upp emot 40 kr/kg är inte ovanligt. Jag fick för första gången köpa svenska äpplen till mitt mos och kom hyfsat billigt undan, då jag handlade på torget inne i centrala Halmstad. Visst går det att köpa äppelmos, men det kan långt ifrån mäta sig med det man kokar själv. Hemkokt mos är smakmässigt godare och jag sötar mitt mos mindre. Dessutom använder jag inte något konserveringsmedel utan fryser in äppelmoset i små burkar. Min mamma brukade passera moset genom en sil för att få det slätare och få bort eventuella små rester av kärnhuset och det har jag tagit efter. När jag kokade mos häromdagen var det flera år sedan som jag gjorde det sist och det ångrade jag. Det var en härlig smakupplevelse och moset var riktigt gott till pannkakorna, som jag åt tillsamman med glass, när moset var klart. Rulltårtan som jag sedan bakade och fyllde med mitt hemkokta mos, blev riktigt god den också.
Nedan följer några olika recept med äpplen. Hoppas att du blir inspirerad och får lust att baka och bjuda någon kompis på fika.
Flera av recepten har jag lagt ut tidigare på min blogg, men jag tycker att de är värda att läggas ut på nytt.












Rulltårta är lätt att baka och ska bara stå i ugnen 5 minuter, men den kan vara lite krånglig att stjälpa upp och rulla ihop. Då min pappa inte tål gluten valde jag ett recept, ur "Sju sorters kakor", med potatismjöl och utan vetemjöl. Receptet är egentligen till drömrulltårta, som även innehåller kakao och fylls med smörkräm, men blir god även utan kakao och med äppelmos istället för smörkräm. Plåten i min ugn är något större än måttet, som står angivet i receptet, och därför tog jag fyra ägg och ökade på övriga ingredienser därefter.

Recept
Glutenfri rulltårta med äppelmos
3 ägg
1½ dl socker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
2 dl äppelmos eller valfri fast sylt (Jag tog gott och väl 2 dl mos)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda potatismjöl och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten.
4. Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Var noga med att smeten kommer ut i kanterna i formen.
5. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter.
6. Stjälp upp kakan på sockrat papper eller fuktig duk, med ovansidan nedåt. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.
7. Bred genast på fyllningen och rulla ihop kakan. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt den svalna innan den skärs i bitar.
Rulltårtan kan frysas. Dela den först i ett par bitar eller skär den i skivor, som sedan lätt kan tas upp och tinas, vilket underlättar när man som jag oftast fikar ensam.




















En av mina stora favoriter, bland bakverk med äpplen, är den kaka som min mormor brukade baka. Vanligtvis innehåller de flesta äppelkakor skivade äpplen eller klyftor, men mormors kaka bakas med äppelmos. Jag tycker själv att den är godast att äta när den är kylskåpskall eller rumstempererad och utan tillbehör. Hur många personer kakan räcker till är svårt att beräkna. Det beror självklart på hur glupska gästerna är.

Recept
Mormors äppelkaka
150 g rumsvarmt smör
70 g florsocker
2 st äggulor
200 g vetemjöl + mjöl till utbakning
3 tsk bakpulver
2½-3 dl äppelmos

Gör såhär:
Blanda ihop ingredienserna till degen och ställ svalt. Använd halva degen till att täcka botten, på en form med löstagbar botten, och 4 cm upp på kanterna. Bred ut äppelmoset i formen. Kavla ut återstående deg. Skär 12 deglängder, 7-8 mm breda, till rutnätet och lägg dem över äppelmoset och tryck försiktigt till ändarna mot degen runt formen. Täck slutligen kanten runt kakan med en lika bred deglängd. Grädda kakan i mitten av ugnen i 225°, 35-40 minuter.















De senaste åren har muffinsen kommit lite i skymundan. Idag ska det vara stora cupcakes, helst med både fyllning och frosting eller någon annan topping. Visst är de goda, men på tok för mycket kaka för min smak. Jag föredrar en mindre, "vanlig" muffins, gärna med några bär eller bitar frukt, som ger de mjuka kakorna en lite friskare smak och dessutom gör dem saftigare. Såhär års är svenska äpplen goda att smaksätta muffins med, men det är lika gott med hallon, blåbär eller bitar av rabarber. Receptet nedan är enkelt och hämtat från min systers gamla hemkunskapsbok. Oftast gör jag dubbel sats, men minskar antalet formar, som i receptet nedan. Då fyller muffinsen hela formen upp till kanten, när den är gräddad.
Jag har investerat i två muffinsplåtar, vilket gör att muffinsen håller formen och hindrar de tunna pappersformarna att ge vika.
Muffinsen går utmärkt att frysa.

Recept
Äppelmuffins 24 st (Bilden överst i inlägget)
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
3 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk eller vatten
1½ tsk nystötta kardemummakärnor
2 äpplen
Socker och kanel att vända äppelbitarna i
24 st muffinsformar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en skål. Smält smöret och låt det svalna. Skala äpplena, dela dem och ta bort kärnhusen. Skär sedan äpplena i klyftor och dela dem på mitten. Vänd bitarna i socker blandat med kanel. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör smeten tills att den är slät utan att arbeta den för mycket eller länge. Tillsätt smör och mjölk. Rör samman smeten. Fördela den jämt mellan formarna och placera ett par bitar äpple i varje form och tryck ner dem lite lätt i smeten. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills att muffinsen fått fin färg.


















Smördegsinbakat äpple, som är fyllt med mandelmassa, kanel och kardemumma, är en festlig dessert. Den kan förberedas och stå i kylskåpet fram till att det är dags att baka av äpplet i ugnen och sedan serveras. Jag gillar efterrätter och bakverk och även om jag bor själv och oftast äter ensam avstår jag inte ifrån att göra godsaker till mig själv. Ett inbakat äpple tycker jag lämpar sig bra att göra till bara en person, även om receptet nedan är för flera. Minska receptet eller gör fyra äpplen och förvara de som du inte äter upp i kylen. Värm dem sedan i ugnen när de ska ätas. Det går självklart att värma äpplet i mikron, men då blir degen inte frasig och lika god.

Recept
Fyllda äpplen till 4 personer
4 äpplen
100 g mandelmassa
1 tsk kanel
1 tsk nystött kardemumma
1 ägg
1 rulle fryst smördeg (Jag hade en paket med mindre smördegsplattor och använde en platta till varje äpple)
Pärlsocker till garnering

Gör såhär:
1. Riv mandelmassan och blanda med kanel och kardemumma. Rulla ut smördegen och dela den i fyra rutor.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär och jämna till botten på dem. Ställ äpplena på smördegsplattorna och fyll hålen med mandelmassan. Jag delade äpplena mitt itu och gröpte ur kärnhusen. La i fyllningen och satte ihop halvorna, innan jag klädde in äpplena med smördegen.
3. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg och vik upp kanterna runt äpplena.
4. Pensla de degklädda äpplena och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 20 minuter i 200°.
Servera med glass eller vaniljsås.
















Nu för tiden är det inte så vanligt att man äter efterrätt, i alla fall inte till vardags, men när jag var liten gjorde min mamma efterrätt oavsett veckodag. Ibland gjorde hon vad jag kallar för hallonäpplen. Det är en enkel och gammal dessert, som även den lämpar sig bra att göra till en person. 
 
Recept
Gammaldags hallonäpplen till 1 person
1 äpple
1 msk smör
1 msk hallonsylt
Ströbröd

Gör såhär:
1. Skala äpplet, dela det i mitten och skär bort kärnhuset.
2. Smält smöret, pensla äppelhalvorna och vänd dem i ströbröd. Klicka hallonsylt i urgröpningarna.
3. Lägg äppelhalvorna i en ugnsfast form och grädda 15-20 minuter i 200°, eller tills att äppelhalvorna är mjuka och blivit gyllenbruna.
Servera med gräddmjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar