Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 nov. 2019

Årets smak på Cloetta JuleSkum och julig Marabou chokladkaka























Det är ungefär två månader kvar till julafton, men butikerna runt om i Halmstad började sälja diverse varor förknippade med julen redan för flera veckor sedan. Jag tycker att det är väl tidigt, men ändå kan jag inte låta bli att se om det finns några nyheter som faller mig i smaken. Jag föredrar ju trots allt mitt gamla pynt, som jag traditionsenligt plockar fram varje år när det närmar sig jul.
Advent, jul och nyår är helger som ofta är starkt förknippade med traditioner och som skiljer sig åt mellan olika familjer. Om man kommer in i en ny familj brukar det definitivt inte vara populärt om man försöker ändra på deras tidigare traditioner. Allt ska helst vara som det alltid har varit.
En och annan nyhet brukar det trots allt dyka upp hemma hos mig till jul och då rör det sig inte om pynt utan godis. Som den godisälskare jag är vill jag såklart smaka på bland annat årets JuleSkum från Cloetta. Jag är ju långt ifrån ensam om att gilla godis och äta extra mycket godsaker just till jul. Det är ingen annan tid på året då vi äter så mycket mat, bakverk och godis, som kring advent och jul.
I genomsnitt äter varje svensk hela 14 kg godis per person och år och av alla länder i världen är Sverige det land där befolkningen äter mest godis. Utöver hemgjort godis, som knäck, ischoklad och kola, är Cloettas JuleSkum och Marabous Aladdinask stora favoriter i de svenska hemmen i juletid. Cloettas JuleSkum, i form av ljust rosa tomtar med vitt skägg och med smak av jordgubbar, säljs endast under en begränsad tid kring jul i Sverige och i våra grannländer Danmark och Norge. Den traditionen hoppas jag verkligen att Cloetta håller fast vid, för att göra smakupplevelsen till något extra just i juletid. Cloetta tillverkade skumtomtar redan på 30-talet, men det var först på 60-talet, som det rosa JuleSkummet lanserades. 2011 var året då de marknadsförde första påsarna med årgångstomtar, som har en ny smak varje jul. Den nya smaken på årets tomtar är polkagris. Jag åt årets första tomte häromdagen och bjöd personal och patienter, när jag var på dialysen. Vad de tyckte om årets tomte vill jag inte avslöja. Du får själv smaka och avgöra om den får godkänt. Sommaren 2012 marknadsförde Cloetta för första gången Juliskum, med smak av päronglass och kola.
Varje år tillverkas 194 miljoner skumtomtar. Jag har testat att lägga en skumtomte i mikron ett par sekunder och det blev en annorlunda smakupplevelse med en uppblåst, varm JuleSkum. På Cloettas hemsida här, hittar du några recept, som innehåller skumtomtar.
.
 











Under tidigare år har Marabou presenterat en ny pralin till jul i sin mycket omtyckta Aladdinask, som funnits i deras sortiment sedan 1939.
Förra året blev det ingen ny pralin. Istället fick asken en ny design. Jag har inte hittat någon information om att det blir någon ny pralin i år heller. Under de senaste 75 åren har totalt ett 50-tal praliner bytts ut, vilket inte alltid varit så populärt. Störst reaktioner blev det när den klassiska trillingnöten försvann 2014. Personligen tycker jag tyvärr inte att nykomlingarna de senaste åren varit några fantastiska smakupplevelser. Flera av mina favoriter har försvunnit, bland annat Körsbär i likör, trillingnöt och Romcreme. En pralin som inte många tycker om är Romrussin, men den gillar både jag och min syster, så det gäller att hålla sig framme när vi öppnar en Aladdinask tillsammans.

Marabous klassiska chokladkaka finns i en mängd olika smaker. För några veckor sedan lanserade ytterligare en variant nämligen Marabou limited edition pepparkaka lagom till årets jul. Det är deras klassiska chokladkaka, som fått sällskap av små krispiga pepparkaksbitar. Choklad är gott liksom pepparkakor, men jag tyckte inte att smakerna gifte sig, även om en bit var helt ok till en kopp te.
Till julen 2009 lanserades Marabou Vinter, smaksatt med  julkryddorna
ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika. Året därpå kom Marabou vintervit, med en hint av vanilj.
Det kommer säkert fler nyheter till årets julbord, både ät- och drickbara, men frågan är om de kan mäta sig med de äldre, traditionella smakerna. Stämmer uttrycket "Det var bättre förr", eller smakade det bättre förr? Ja, vi får väl se när årets jul är till ända.


Smaker på Cloettas årgångstomtar:
2019 Polkagris

2018 Kola
2017 Lingon
2016 Tomtegröt & kanel
2015 Clementin
2014 Pepparkaka
2013 Knäck
2012 Vinteräpple
2011 Polka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar