Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 juni 2020

Fläderblomssaft, en läskande törstsläckare


















Flera av mina minnen från min barndom är förknippade med när jag fick hjälpa min mamma i köket. Jag minns att jag brukade sitta på köksbänken och titta på när hon lagade mat, men jag började tidigt att hjälpa till med småsaker som att knäcka ägg och mäta upp olika ingredienser. Mamma lagade middagarna från grunden och det hände ytterst sällan att vi blev serverade något halvfabrikat. Hon bakade allt från bröd till tårtor, köpte en halv gris, älg- och rådjurskött på landet och gjorde bl.a.egen korv. Vi i familjen plockade bär i skogen och äpplen, vinbär, krusbär och rabarber i trädgården och jordgubbar hos en bärodlare. Sedan kokade mamma saft, sylt, gelé, mos och gjorde äppelkaka och mycket annat gott.
Idag är det inte så vanligt att man ägnar lika mycket tid i köket. Vi arbetar mer, har fler fritidsaktiviteter och ägnar en hel del tid till sociala medier, vilket inte existerade när jag växte upp. I dagens läge anser många att de inte har tid att t.ex. safta och sylta och det mesta finns ju nu att köpa i mataffären. Själv försöker jag tillaga den mesta maten själv, när jag mår så pass bra att jag orkar, och jag tycker att det är väldigt roligt att bland annat koka sylt och saft, lägga in gurka, baka och jag och min moster har hjälpts åt att göra olika sorters korv ett flertal gånger. Min mamma dog tyvärr alltför tidigt, när jag bara var 18 år, men hon hann lära mig mycket tack vare att jag började hjälpa till i köket så tidigt.
Visst finns det idag ett stort sortiment av mat och dryck att köpa färdigt, men det kan inte mäta sig med t.ex. ett glas hemkokt saft med isbitar och en hembakad sockerbulle. Självklart gör inte saften sig själv, men den är inte särskilt svår att göra och tar inte heller mycket tid i anspråk. Jag tycker såklart att det är roligt att hålla på i köket, men det är inte bara en intressefråga utan beror även på vad vi väljer att prioritera i vardagen.
Nu har vi en härlig tid framför oss med frukt, bär och grönsaker, som är svenskodlat och som går att göra så mycket gott av. Det finns även ett flertal blommor som går att äta eller till exempel koka saft på. För någon vecka sedan skrev jag om syrensaft. Nu blommar fläderbuskarna för fullt och det är hög tid om man vill koka saft på blomklasarna. Passa på att ge dig ut och plocka en kasse blommor och gör din egen fläderblomssaft. Den är läskande god att dricka kall med is och en citronskiva i glaset en varm sommardag. Saften är även god att blanda i sommarens bål eller i en välkomstdrink för den som önskar en mer vuxen smak. Att göra egen fläderblomssaft låter kanske krångligt, men som jag skrev ovan behöver det faktiskt inte vara svårt att göra saft. Av fläderblommorna kan man även göra gelé, chutney eller torka dem till te.
Tveka inte. Våga vinn och njut av det goda du gjorde under sommaren, när höstrusket och vintern är här. Jag lovar att du kommer tacka dig själv för att du la ner lite extra tid i köket med frukt, bär och blommor tidigare under året.

Recept
Fläderblomssaft
20 blomklasar fläder
1 kg strösocker (Jag minskade mängden socker till 8 dl, då jag inte vill ha en alltför söt saft.)
2 citroner
40 g citronsyra
1 l vatten
Gör såhär:
Tvätta citronerna väl och skiva dem. Skölj av blomklasarna och lägg i en gryta eller större kärl, tillsammans med citronskivorna. Koka upp vatten och socker och rör tills att sockret löst sig. Tillsätt citronsyran och häll sedan över de varvade blommorna och citronskivorna. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet. Låt stå 3-4 dygn och rör om då och då. Sila sedan bort blommor och citronskivor och häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp eller frys in den i plastburkar. Jag har ingen silduk. Istället använde jag en kökshandduk, som jag la i ett durkslag, vilket fungerade alldeles utmärkt.
Även om du aldrig gjort saft förut så ska någon gång alltid vara den första.

1 kommentar: