Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 jan. 2012

Gratinerad kyckling med mango chutney

Vill dela med mig av ett enkelt recept på gratinerad kyckling, som jag fått av min syster. Rätten är enkel att laga till, även för den mindre vana kocken. Maträtten passar till vardag och fest och går bra att frysa och ta med i matlådan till jobbet. Jag gjorde det enkelt för mig och använde en färdiggrillad kyckling. Servera gratängen med ris och en god sallad.
Rätten går att förbereda och förvara i kylen fram till gratineringen. Då slipper du stressa med maten precis innan gästerna kommer. 

Recept för 4 personer

4 kycklingfiléer eller en färdiggrillad rensad kyckling utan skinn
Salt och peppar
1-2 röda paprikor
1 dl mango chutney
1 vitlöksklyfta
2 tsk curry
1 tsk sambal oelek, mer om du vill ha mer hetta 
3 dl creme fraiche, fetthalt efter smak
1 banan
2 dl riven ost

Garnera eventuellt med paprika och örtkrydda (Detta hoppade jag över)

Bryn kycklingfiléerna gyllene på båda sidorna. Sänk värmen och låt dem eftersteka i c:a 10 min.
Salta och peppra.
Skär kycklingen i sneda bitar och lägg i en ugnsfast form.
Hacka paprikan och strö ovanpå kycklingen.
Rör ihop creme fraiche med mango chutney, pressad vitlök, curry, sambal oelek och mosad banan.
Bred röran över kycklingen.
Strö över riven ost och gratinera i c:a 15 minuter i 225 grader, tills att osten smält och blivit gyllenfärgad.

Lycka till!

1 kommentar: