Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 jan. 2012

Pelargonsäsongen har tagit sin början

Foto: Harry HänninenTillsammans med julkortet från mina vänner Stina och Harry, fick jag ett foto från i somras. Oj, jag har nästan glömt hur vackert det var på min balkong, med mina närmare 200 pelargoner. En hel del jobb var det med att vattna, plocka bort vissna blad och hålla undan objudna gäster, som vita flygare och löss, men det var verkligen värt mödan.
Trots att jag var trött och mådde illa ikväll, plockade jag fram jord och krukor och började plantera lite blommor. Att få pyssla med växter skingrar tankarna en smula och jag mådde helt klart bättre när jag var klar med planteringen. Julgruppen åke i soporna, men plantan med "plättar i luften" (Muehlenbeckia/Slideranka) blev omplanterad tillsammans med årets första penséer. Sliderankan går bra att ha på balkongen vår, sommar och höst, men än så länge är det för kallt att sätta ut den. En engelsk pelargon, som jag köpte förra veckan, fick ny bättre jord. Jag hoppas det gör att den trivs, så jag får glädje av den hela våren och sommaren. Årets första pelargonsticklingar, från min granne Ulla, kom också i jorden och med det har pelargonsäsongen tagit sin början på riktigt. Nu väntar jag med spänning efter att få se de första små späda rötterna. Spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar