Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

29 jan. 2012

Se det stora i det lilla


Mitt liv har sällan varit en dans på rosor. Jag tror det är därför jag har lärt mig att ta vara på de små glädjeämnena i livet och se det stora i det lilla. De första snödropparna, som tittar upp ur jorden på våren. Årets första fjäril, som flyger fram på fjäderlätta vingar över fältet. När katterna möter mig innanför dörren efter en jobbig dag. Små ting, som alla är helt gratis, men som är lätta att missa om man rusar fram för fort i livet. Du behöver inte resa till andra sidan jordklotet för att uppleva under. De finns överallt omkring dig om du bara öppnar ögonen.

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig. Det är bara att se sig omkring för att upptäcka alla små under runt om oss. Bara det att få se någonting gro och växa är ett under i sig. Kram

    SvaraRadera