Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 jan. 2012

Makroner 3:e försöketTill nyårsafton försökte jag mig på att baka makroner för trejde gången. Skam den som ger sig. Denna gången blev kakorna nästan likt köpta, förutom en liten "tipp", eftersom smeten blev lite för tjock. Jag följde receptet slaviskt och vägde ingredienserna. Istället för att skålla och mala mandeln själv, använde jag mandelmjöl. Det finns att köpa i de flesta större mataffärer. I flera recept står det att man ska spritsa ut smeten i en femkronas storlek, men jag gjorde dem lite mindre. De blev små, söta och en lagom munsbit till kaffet. När jag googlade hittade jag att det finns en sk "makronmatta", som underlättar att få kakorna lika stora när man spritsar ut smeten. Mattan hittar du bl.a. hos Mika design.

Recept
80 g mandelmjöl (siktat)
120 g florsocker (siktat)
80 g äggvita
60 g strösocker
ev karamellfärg

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 äggula
Börja med att väga upp mandelmjöl och sikta det. Sikta även florsockret och rör ihop med mandelmjölet i en bunke. Vispa upp äggvitan till ett skum i en absolut ren bunke. För att vara säker på att bunken är fettfri kan man torka ur den med lite citronsaft (enligt receptet).Tillsätt sedan strösockret lite i taget och vispa till en fast, styv massa. Vänd ner mandelsockret och blanda smeten noga (tillsätt även eventuell färg). En svårighet med makronsmeten är att veta när den är tillräckligt blandad. Testa att klicka ut lite smet på ett bakplåtspapper. Om smeten lägger sig plant och fint så är den klar att spritsa ut. Blir det en liten topp, som inte flyter ut, då får man röra smeten lite till. Flytta över smeten till en spritspåse och spritsa ut runda klickar i den storlek du önskar, på bakplåtsklädda plåtar. Se till att spritsen hålls helt upprätt för at undvika sneda kakor. Låt kakorna torka på plåten minst 45 minuter innan de gräddas i ca 150 grader ungefär 13-16 minuter. Kakorna ska gå att lossa från bakplåtspappret och inte dela på sig när de är färdiga. Låt kakorna svalna helt på plåten
och gör smörkrämen under tiden. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn kräm. Bred eller spritsa fyllningen på hälften av makronbottnarna och lägg försiktigt ihop dem två och två. Förvara dem i en tätslutande burk i kylen. Jag tycker makronerna med chokladkräm är godast efter någon dag.
Nu när jag börjar få kläm på hur man ska baka dessa små söta kakor, ska jag pröva med någon annan fyllning. Återkommer om detta.

2 kommentarer:

  1. Tackar. Hoppas att jag får tag i mandelmjöl här på ICA Maxi.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Dem blev jättefina,men du verkar ha rört smeten för lite därmed fick du såna toppar,annars kan man slå plåten liten så brukar de gå bort.

    SvaraRadera