Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

18 jan. 2013

Chokladpannacotta med daimcrunch


Ikväll är det lite sent att göra pannacotta, eftersom det tar några timmar i kylen innan den stelnar, men till morgondagens kvällskaffe eller som efterrätt till de hembjudna gästerna, blir det en suveränt god smakupplevelse. Jag tyckte dock att det blev för kraftig chokladsmak. Nästa gång kommer jag att halvera chokladmängden. Igår, när jag testade receptet, gjorde jag pannacotta bara på 1 dl grädde och 50 g choklad. Jag kokade upp grädden i en kopp i microugnen och sedan rörde jag ner chokladbitarna med en gaffel. Mixerstaven känns helt onödig. En enkel, festlig och god efterrätt.

Chokladpannacotta med daimcrunch
Recept
6 portioner

Pannacotta
1½ gelantinblad
250 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
½ dl socker

Garnering
1 dubbeldaim
2 dl vispgrädde
kakao

Gör såhär:
1. Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
2. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädden med sockret och häll det i bunken. Tillsätt gelantinbladen och mixa med stavmixer till en slät pannacotta.
4. Häll upp blandningen i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
5. Krossa daimen grovt och vispa grädden. Garnera pannacottorna med detta och strö över lite kakao överst.

Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar