Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

21 mars 2013

Årets frösådd

För gott och väl en vecka sedan sådde jag de första fröerna i mina små minidrivhus. Nu börjar små blad titta upp ur jorden. Det är ett av de roligaste stadierna med odlingen tycker jag. Halelluja moments. Förra året odlade jag upp ett 60-tal tomatplantor, som jag sedan sålde på Trädgårdsföreningens växtmarknad, men i år finns inte riktigt orken. Jag har nöjt mig med att så två sorters tomater, som jag själv ska ha på balkongen i sommar. Tiger är en lite större tomat, gul med gröna strimmor, och sedan sådde jag en röd, smal och avlång tomat, som jag inte vet namnet på. Tomatkärnorna har jag tagit från tomater, som jag köpte på en trädgårdsmässa förra året. På så vis får jag lite mer annorlunda tomatsorter och det blir helt klart billigare än att köpa frön från kända fröföretag. Oftast blir det ändå lika bra plantor. Jag har tidigare i år sått en liten typ av paprika, Pimento Padron, som är bra till mat och inläggning. Den har redan blivit en liten planta. Sedan vann jag en chiliplanta, när jag var på Trädgårdsföreningens senaste träff. Chili Annuum Corbaci är en söt sort och ska inte vara så stark, fick jag veta. Det är alltid kul att prova något nytt. Jag har även sått Passiflora quadrangularis Barbadin och en mycket speciell krukväxt, som kallas Fladdermusblomma eller Djävulsblomma. Den får nästan svarta blommor. Det blir spännande att se om fröna överhuvudtaget gror. Mina två minidrivhus är för övrigt mest fyllda med frösådder av vilda pelargoner. De flesta sorterna har jag bara sått 2-5 frön av, men gror de ordentligt får jag nog plantor att dela med mig av och sälja. Gror inte dina vildpelargonfrön efter några veckor, så prova med att hälla kokande vatten över dem. Det kan hjälpa fröna på traven ibland.

Följande vildpelargonfrön har jag sått:
P. australe rödstjälkad
P. candicans
P. capitatum
P. chamaedrifolium
P. collumbinum
P. cordifolium
P. elongatum
P. gibbosum
P. gibbosum "Maroon" Primärhybrid
P. hirtum
P. incrassatum
P. laxum
P. madagascariense
P. mollicomum
P. patulum
P. polycepahlum
P. quarciticola
P. radicatum
P. tetragonum
P. vinaceum

1 kommentar:

  1. spennende sorter med pelargoniefrø du har sådd :)sjekk ut www . lilletomat.blogspot.no og www . chiliglede.blogspot.no...masse spennende sorter av tomater og chili :) Ha en flott dag videre :) vibeke:)

    SvaraRadera