Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

24 mars 2013

Föredrag om min balkongodling och påskmarknad

En intensiv helg är över. Igår morse började hjärtat bulta väldigt när jag insåg att stunden närmade sig, då jag skulle hålla föredrag om min balkongodling. På Andersbergs Medborgarservice ordnade  bl.a. Studiefrämjandet, ABF och "Hela Sverige ska leva" en dag under rubriken Så ett frö - En dag om balkongodling. Först ut på programmet var jag med mitt föredrag. Jag visade ett trettiotal bilder från min balkong och vad jag odlat på den och jag lyckades hålla mig inom den timma, som jag fått till förfogande. Tyvärr kom bara ett tjugotal personer och lyssnade, men jag fick beröm både för framförandet och mina bilder och det kändes bra. Läs artikeln i Lokaltidningen Halmstad här, som publicerades inför mitt  föredrag, eller E-tidningen här.
Sedan packade jag ihop mina saker och gick ut till bilen och klädde om till påskkärring, för vidare färd till Lilla Böslids påskmarknad. Oftast får man många glada kommentarer när man klär ut sig och rör sig bland folk och de verkar glädjas över att man vågar spöka ut sig även i vuxen ålder. Det bjuder jag gärna på. Jag kanske ska inta samma utstyrsel på torsdag och överraska mina arbetskamrater och bjuda på påskgodis. Lilla Böslids påskmarknad är inte så stor, men trevlig. Tyvärr var det inte mycket nytt från föregående år. Jag är dessutom starkt emot att man tar inträde för att titta och handla. Jag stog i Pelargonsällskapets monter och behövde inte betala inträde och som påskkärring gick man in gratis. Det går inte att gå på marknad utan att handla något och så blev det även igår. Ölkorv av hjortkött, ett armband, gräddbulle, goda skorpor och sju annorlunda pelargoner, från Flädergården, fick jag med mig hem. Ett besök på "Godis på landet" avslutade dagens begivenheter, men innan jag kom hem passade jag på att hälsa på min kusin Leif och Lena, som var hos min moster och hälsade på. Det blev en lång innehållsrik dag, som både var lärorik och trevlig, men det var en trött påskkärring som kom hem på kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar