Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 mars 2013

Glad Påsk!


GLAD PÅSK! Först nu är det egentligen dags att önska varandra en glad påsk. Det är nog inte många som tänker på varför vi egentligen firar denna helg. Enligt kristendomen firar vi påsken till minnet av Jesu lidande, död och  uppståndelse, vilken firas på påskdagen och är påskens stora budskap. Årets påskafton med vårväder och solsken är till ända. Jag hoppas att vädret håller i sig de kommande helgdagarna, så jag kan fortsätta att flytta ut mina plantor och fixa på balkongen. Ikväll har jag planterat om en hel del små pelargoner, som jag köpte för några veckor sedan. Tomatplantorna behövde nya större krukor, liksom chiliplantorna och zucchinin, men de får vänta ett tag till med att inta balkongen. Påskrisets fjädrar får stå för färgpaletten, tillsammans med minipenséer och påsklilljor, tills pelargonerna börjar blomma framöver. Den söta tuppen, med en gul minipensé, vann jag häromdagen i en tävling på facebook. Den kommer från Grottans blommor.


Ängla gillar att leka med fjädrarna i påskriset. Tindra och Ängla fick såklart ett eget påskägg, med räkor och dreamisar (kattgodis) Det tog inte många minuter innan ägget var tomt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar