Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

4 sep. 2014

Dronning Ingrid, pelargon


Ett flertal pelargoner har fått sitt namn efter prinsar, prinsessor och drottningar, liksom denna zonalpelargon Dronning Ingrid, som har dubbla, ljusrosa blommor. Denna pelargon kommer från
Sofieros slott i Skåne, där Danmarks Dronning Ingrid tillbringade sina somrar som barn. Det ursprungliga namnet är okänt. I Danmark såldes den under början av 1900-talet under namnet Esther. Dronning Ingrid påminner om den i Sverige mycket omtyckta Mårbackapelargonen. Dronning Ingrids blommor är något mindre, men är mer dubbla. Dessutom har den blekgula, sterila ståndarknappar utan pollen, medan en äkta Mårbacka har rosa ståndarknappar, med rosenrött pollen. 
Vill du se fler bilder på mina pelargoner, skriv in pelargon i sökfältet till vänster, under "Leta i den här bloggen". Klicka på sök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar