Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 sep. 2014

Turen håller i sig


Någon tur i livet eller tur i kärlek har jag aldrig haft, men lite tur i spel verkar jag fått de senaste åren. Kanske beror det mest på att jag fattat tycke för att skriva och även få ihop korta motiveringar med rim. Jag har aldrig tidigare gillat att uttrycka mig i skrift, mer än vid ett fåtal tillfällen då jag försökt mig på att skriva några korta dikter. För några år sedan besökte jag min systers familj i Malmö och vi flanerade runt på Malmö- och Rix FM- festivalen. I några av reklamtälten kunde man delta i olika tävlingar. Min syster och systerdotter plockade till sig några tävlingsformulär i Rix FMs tält och medan vi fortsatte gå runt på festivalen knåpade jag ihop en ganska i mitt tycke fyndig motivering till varför Rebecka skulle vinna ett backstagepass och få träffa flera kända artister. Någon timma senare fick Rebecka ett telefonsamtal om att hon vunnit. Det blev startskottet till att jag började delta i diverse tävlingar i olika butiker i stan, men framför allt på internet. Inte nog med att jag vann 3,75 kg Ahlgrens Bilar i måndags, i onsdags ringde man från ICA Supermarket och berättade att min motivering, i deras tävling, hamnat högst upp bland favoriterna. Jag kunde inte hålla skrattet tillbaka. Jag hade vunnit 1;6 kg Marabou mjölkchoklad genom att svara på två enkla frågor och med max 15 ord skriva om vem jag ville dela vinsten med. "Maraboukaka i jätteformat till min allra bästa kamrat. En njutbar tröst mot en lång mörk höst". Ja, nu kan jag verkligen tröstäta godis om jag vill, men 5,35 kg är nog lite väl mycket för en liten person som jag.

1 kommentar:

  1. Kära Pysselmia - du har ju jättetur med dina vinster..skratt...du kann ju dela med dig där i Halmstad - säkert nån vän som vill smaka en bit..hoppas turen håller i sig - ha en bra höst kram inger i Lübeck ♥

    SvaraRadera