Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 sep. 2014

Gammaldags hallonäpplenNär jag var liten serverade mamma efterrätt även mitt i veckan. På hösten fick vi ibland äppelhalvor fyllda med hallonsylt. Äpplen hade vi i trädgården och vildhallon åkte vi i familjen och plockade, så det var både en billig, enkel och god vardagsefterrätt. Det funkar utmärkt att bara göra ett äpple om man är ensam och blir sugen på något gott.

Gammaldags hallonäpplen
Recept 1 person
1 äpple
1 msk smör
1 msk hallonsylt
ströbröd

Gör såhär:
1. Skala äpplet, dela det i mitten och skär bort kärnhuset.
2. Smält smöret, pensla äppelhalvorna, täck halvorna med ströbröd runtom och klicka hallonsylt i urgröpningarna.
3. Lägg äppelhalvorna i en ugnsfast form och gratinera 15-20 minuter i 200°, eller tills att äppelhalvorna blivit mjuka och gyllenbruna.
Servera med gräddmjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar