Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 dec. 2019

Feliway kan ge våra älskade katter en lugnare nyår och hjälpa till vid andra problem


Snart är 2019 till ända och det är dags att fira in det nya året 2020. För många blir det en festlig afton med god mat och dryck, trevligt umgänge, glada miner och medan man räknar ner sekunderna till tolvslaget lyses himlen upp av ett ljusspel av fyrverkerier i mängder och sprakande ljud och öronbedövande smällar. Ett riktigt vackert skådespel på himlavalvet, ja för visst är det stämningsfullt att titta på under tiden som klockan slår tolv slag och det nya året tar sin början, men dessvärre har dessa fyrverkerier en mindre glamorös baksida på ett flertal sätt. Under några få minuter avfyras raketer världen över och stora ekonomiska summor går upp i rök. Pengar som kunde gått till något mer betydelsefullt, som t.ex. till att hjälpa människor i nöd, sjukvård, naturkatastrofer eller att hjälpa utrotningshotade djur. Tyvärr bidrar även fyrverkerierna till svarta rubriker i tidningarna dagarna efter nyår, som handlar om raketer som hamnat fel och orsakat bränder och om barn och vuxna som skadats svårt, ibland med men för livet. Det värsta med fyrverkerierna är allt lidande som de orsakar för både vilda djur, våra husdjur och även för människor, vilket man inte alls verkar ägna en tanke åt när man bränner av den ena raketen efter den andra, med öronbedövande ljud på nyårsnatten, men ibland även dagarna före och efter nyår. Innan jag blev sambo med mina två älskade katter trodde jag mest att det var hundar som mådde dåligt av fyrverkerier och smällare. Jag var i alla fall dåligt insatt i följderna av människors nyårsunderhållning på nyårsnatten. Många djur mår dåligt och blir väldigt stressade av allt smällande under nyåret, liksom en del människor som upplever nyårsnatten som mycket skrämmande, bland annat personer som levt i krigsdrabbade länder. Dessutom kan rester av fyrverkerier hamna i både vilda och tama djurs mag- och tarmsystem och leda till allvarliga, inre skador.

Min första katt Tindra har hunnit bli 13 år och den första nyårsnatten som hon bodde hos mig blev en fruktansvärd upplevelse för henne, men även för mig. Jag var inte alls beredd på att en katt kunde reagera så starkt på fyrverkerier och jag mådde så dåligt av att se henne så uppstressad och rädd och inte veta vad jag skulle göra för att lugna henne. Tindra sprang fram och tillbaka i lägenheten. Ena stunden låg hon längst in under sängen i sovrummet och nästa satt hon och tryckte bakom duschdraperiet på toaletten och så höll hon på att springa fram och tillbaka en lång stund utan att kunna fly undan det som skrämde henne. Så höll hon på tills jag kom på att jag kunde öppna dörren in till klädkammaren. Där kröp hon så långt in hon kunden komma och gömde sig bakom några lådor och kom ut först framåt småtimmarna. Det måste varit en traumatisk upplevelse för en liten katt. Året därpå hade även min katt Ängla flyttat in hos oss, men hon var inte lika skärrad av fyrverkerierna.
Tindra led igenom ytterligare ett par nyårsaftnar innan jag upptäckte Feliway, som innehåller en syntetisk kopia av kattens naturliga feromoner. När katten mår bra och är lugn så ansiktsmarkerar den och lämnar ansiktsferomoner när den gnider sitt ansikte mot möbler och andra föremål i hemmet och utomhus. Feliway gör katten lugn och gör att den känner sig trygg och tillfreds. Feromonerna kan även få katten att sluta med oönskade beteenden, som att kissa på andra ställen inomhus än i sin låda, klösa på möbler och bråka med andra katter. Feromonerna finns som spray och som en kulformad plastbehållare med en liten flaska, som innehåller vätska med feromoner. Kulan med flaskan sätts i ett vägguttag i det rum där katten vistas mest och när vätskan blir varm sprids feromonerna i luften. Behållaren med Feliway ska helst sitta i vägguttaget några dygn både före och efter nyår för att ge maximal effekt.
Efter att jag började använda Feliway har vi haft mycket lugnare nyårsaftnar och Ängla och Tindra har bara legat under sängen en liten stund kring tolvslaget. Jag drar även ner persiennerna för fönsterna på kvällen och har på tv:n på lite högre volym än normalt, fram tills att smällandet har avtagit. Det är viktigt att inte själv stressa upp sig och göra en stor grej av smällandet, då det också kan stressa våra fyrbenta vänner.
Feliway spray använder jag när katterna ska till veterinären. Då sprayar jag i transportburen eller på en av de medföljande papperskatterna och hänger den i buren. Det har hjälpt Tindra, som oftast varit väldigt stressad och orolig inför både bilfärden och den vanliga årskontrollen hos veterinären. Feliway kan du bland annat köpa på apoteket. Kulan och flaskan med Feliway kostar närmare 400 kr, men jag tycker det är värt varje krona, för att mina katter ska kunna fira en lugnare nyår och må bra. Använder man den bara vid nyår räcker den flera år och sedan behöver man bara köpa ny flaska med feromoner. Tyvärr har kulan och flaskan ändrats något och därför passar inte nya flaskan i den gamla kulan med elkontakten. På bilden nedan ser du den gamla varianten som är lila. Den nya är vit. Kulan med Feliway uppnår full effekt först efter 24 timmar från att den kopplats in i vägguttaget och ska vara inkopplad dygnet runt. Tänk på att din katt kan bli skrämd när du släpper ut den dagarna kring nyår, då det tyvärr avfyras raketer och smällare andra tider än just vid tolvslaget på nyårsafton.
Jag hoppas att de nya reglerna, som innebär att man behöver tillstånd för att avfyra fyrverkerier, gör att det blir något mindre raketer, men jag är mycket tveksam. Tack till de butiker som slutat sälja fyrverkeripjäser.
Förhoppningen är att du och dina fyrfota vänner och övriga tama och vilda djur får ett lugnt och skönt Gott Nytt År.
Läs mer om Feliway på www.feliway.com/se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar