Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

7 aug. 2020

Amaryllislök i blom utanför huset


















Redan som barn tyckte jag om amaryllisens vackra, klockformade blommor. Min mamma brukade köpa ett par lökar varje höst, som hon sedan planterade i lerkrukor och ställde i fönsterkarmen i köket. Jag tyckte att det var väldigt spännande att följa amaryllisarnas utveckling, för att se när de växte och till slut blommade. På den tiden var utbudet av amaryllisar inte så stort och de flesta sorterna fick enfärgade blommor. Nu finns det mängder med hybrider som korsats fram genom åren, med blommor i ett flertal olika färger och nyanser och kan vara både en- och flerfärgade. Kronbladen varierar i längd mellan olika sorter och de har även olika bredd och är mer eller mindre spetsiga. Lökarna säljs i olika storlekar och prisklasser och det lönar sig att köpa en större, dyrare lök. En större lök ger oftast fler stänglar, med en större knopp med fler och större blommor.
I Sverige säljs amaryllisen övervägande till advent och jul och då oftast planterad i kruka och uppdriven så att minst en stängel med knopp har hunnit komma upp en bit ur löken. Amaryllisen säljs då även som snittblomma och blommorna håller i stort sett lika länge som när stjälken får sitta kvar på löken. Amaryllisen är egentligen inte någon höstlök utan ska blomma utomhus på våren. Efter jul kan man spara sina planterade lökar och fortsätta att vattna dem som en krukväxt och framåt våren kan man sätta ut dem på balkongen eller uterummet. Det går även att gräva ner dem i trädgården. Framåt hösten tar man in dem och ställer undan dem i ett mörkt och svalt utrymme och slutar att ge dem vatten. Så småningom vissnar bladen ner. Framåt våren tar man fram dem och planterar om lökarna i ny jord, ställer dem ljust och vattnar igenom jorden. Sedan vattnar man ytterst sparsamt tills att amaryllisen börjar blomma. Då kan man öka vattningen något och även ge sparsamt med gödning.
Jag köper oftast amaryllislökar på internet, där utbudet är större och man kan hitta ovanligare sorter, som jag sedan planterar och driver upp i fönsterkarmen så att de blommar lagom till jul. Det har jag gjort nu  i många år. Några få gånger har jag sparat lökarna, men de har oftast torkat ihop, och förra året fick de sköldlöss och hamnade i soporna, trots att jag skötte dem efter konstens alla regler. Lökarna som säljs nu är väldigt hårt drivna och kan därför vara svåra att få att blomma om, men det är värt att försöka.
När mina 6 amaryllisar blommat klart efter jul förra året satte jag ut dem i trapphuset vid hissen, där det är fönster från golv till tak. Efter ett par månader hade HFAEB, Halmstads Fastighets AB, satt en lapp på en av krukorna med information om att de inte fick stå där. På min balkong är det fullt med krukor med pelargoner året om, så där kunde jag inte ställa mina amaryllisar och i fönsterkarmarna i min lilla lägenhet fanns inte heller plats. Efter en del funderande slutade det med att jag bar ut lökarna i sina krukor och satte dem utan fat i rabatten, intill husväggen. Där har de stått bakom några låga, gröna buskar sedan dess. Några gånger har jag gett dem lite vatten och gödning, då regnet inte alltid når in till husväggen. Jag har även satt ut tre novemberkaktusar mellan några lågväxande, gröna växter i rabatten. Först oroade jag mig över att någon förbipasserande skulle lägga märke till mina växter och kanske skulle lägga beslag på dem, då jag tidigare blivit av med en växt i en större lerkruka, som stod ett par meter utanför ytterdörren. Än så länge står amaryllisarna kvar, men jag såg bara två novemberkaktusar av tre, när jag var ute sent i mörkret igår kväll och vattnade.
För knappt två månader sedan blev jag glatt överraskad en dag när jag kom ut ur huset. En av amaryllislökarna hade fått en stjälk med knopp, som nästan slagit ut helt. Det var märkligt att jag inte tidigare ens lagt märke till att löken fått en stängel med knopp. Någon dag senare hade blomman slagit ut helt och stod väldigt vacker mot väggen. Först tänkte jag klippa av stängeln och ta in blomman och sätta den i en vas, men jag lät den stå kvar utomhus, i hopp om att den skulle hålla längre och förhoppningsvis även glädja grannarna och andra förbipasserande. Den höll bra mycket längre utomhus, säkert för att den stod på skuggsidan, men kronbladen blev lite tilltufsade av den kraftiga blåsten och regnet. Nu har blomman vissnat ner och jag har inte sett till någon mer blomstängel. Jag tänker vänta några veckor till innan jag tar in amaryllisarna och sätter dem i mitt vindsförråd och slutar att ge dem vatten. Sedan är det bara att hålla tummarna för att det tittar upp nya stänglar framåt våren, efter att de fått ny jord och åter kommit fram i ljuset.
Oavsett var det väldigt roligt att få en andra blomning mitt i sommaren. Dessutom fick jag prova på att ha lökarna utomhus och det gav mig ny erfarenhet. Det är aldrig för sent att prova på något nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar