Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

12 aug. 2020

Njut av goa gubbar i augusti, med socker och gräddmjölk eller doppade i tobleronechoklad

Det är något riktigt speciellt med svenska, lokalodlade jordgubbar sommartid. De färska, svenska jordgubbarna finns ju bara att få tag på ett fåtal månader under året. Nu börjar utbudet tyvärr minska även om säsongen för gubbarna inte är slut riktigt än, men det gäller att passa på att njuta av dem så länge de finns att få tag på.
Utanför ICA Supermarket i Halmstad säljer man lokalodlade jordgubbar i ett litet stånd utanför butiken under större delen av sommaren. Där köper jag alltid mina jordgubbar, då de har både de godaste och fräschaste gubbarna. Förra lördagen köpte jag en liter och åt några skivade med gräddmjölk och lite strösocker. Det är så jag oftast avnjuter jordgubbarna. Eftersom jag saknar njurfunktion och har dialys är jordgubbar inte särskilt bra för mig att äta, i alla fall inte för många, då de innehåller både mycket kalium och vätska. Därför passar jag på att festa till det med några extra jordgubbar när jag har dialys två dagar i rad.
























Ibland när jag vill lyxa till det lite extra doppar jag dem i choklad, som jag låter stelna innan jag äter dem. Jag tycker att chokladen förhöjer jordgubbarnas smak, speciellt när de inte är så söta och inte smakar så mycket att äta naturella. De är även extra fina osnoppade och chokladdoppade, när man ska använda jordgubbar till att dekorera tårtor och efterrätter.
En ännu lite lyxigare variant är att smälta tobleronechoklad i en liten skål i mikron, tillsammans med en skvätt grädde och sedan doppa jordgubbar, andra frukter och bär, marshmallows och små maränger däri. Man behöver inte krångla till det och använda fonduegryta, inte ens om man är flera personer som ska äta. Det är enkelt och går fort att fixa till mig själv, när jag plötsligt blir sugen på något gott på kvällskvisten. 
I måndags när jag var på ICA Supermarket, för att skicka iväg pelargonsticklingar, var det tomt utanför butiken och ståndet var bortplockat för säsongen. Som tur är brukar det finnas färska, lokalodlade jordgubbar att köpa inne i butiken ett tag till, även efter att ståndet är bortplockat, men det känns lite vemodigt när man påminns om att sommaren börjar lida mot sitt slut. Man får passa på att njuta av de röda, goa gubbarna, så länge de fortfarande finns svenskodlade att få tag på. Det mognar som tur är andra goda bär och frukter framöver, som är goda att äta som de är eller använda när man bakar och gör efterrätter. Jag tänker då bland annat på björnbär, plommon, äpplen och päron.
Vill du läsa om chokladdoppade jordgubbar kan du göra det på min blogg här och om smält tobleronechoklad här.
Jag lovar att jordgubbar och choklad är en väldigt god kombo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar