Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 aug. 2012

Hallon- och rabarberpaj med mandeltäcke


En lite annorlunda paj med både pajskal och "täcke". När jag gjorde den valjde jag bort pajskalet av ren lathet och serverade den med vaniljglass. Då blev den både enkel och mumsig. Jag använde färska rabarber och frysta hallon.

Rabarber- och hallonpajPajbotten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 krm salt
Fyllning:
250 g rabarber
0,5 dl socker
0,5 dl potatismjöl
2 dl hallon
Mandeltäcke:
120 g mandelmassa
100 g smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl

1. Gör såhär: Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut degen och fodra formen eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen 1 timme.
3. Grädda pajskalet direkt från frysen ca 10 minuter i 200 grader. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
4. Skär rabarbern i bitar, lägg dem i en skål och blanda med socker och potatismjöl. Lägg rabarbern i pajskalet och strö över hallonen.
5. Riv mandelmassan grovt och skär smöret i tärningar. Blanda ihop allt med socker och mjöl till en smuldeg. Strö smuldegen över fyllningen och grädda 35-40 minuter.

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar