Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 sep. 2012

Beskyddande katter

Söndag förmiddag och jag har varit uppe en stund. Jag försökte klippa de sista klorna på Änglas tassar, medan vi gosade i sängen. Efter en hel del gnyende kom Tindra helt plötsligt in i sovrummet, som för att se vad som hände med sin sambo. Jag släppte ner Ängla på golvet och de båda pussade på varandra. Allt frid och fröjd och i sin ordning verkade Tindra tycka och gick tillbaka till fåtöljen igen och fortsatte sova.
Tindra och Ängla är inte alltid de bästa vänner och sover sällan tillsammans, men när Ängla blir påhoppad eller talar om att hon är i "knipa", då kommer Tindra till undsättning, som för att skydda sin familjemedlem. Det har även hänt ett par gånger när jag fallit och skrikit till. Då har Ängla kommit springande och försökt klättra upp mot mitt ansikte, precis som hon undrat vad som  hänt mig. Jag vill inte förmänskliga djur, men sådana händelser får mig än mer att tro att våra husdjur har mera tankar än många ibland tror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar