Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 sep. 2012

Ugnspannkaka med äppelmosIkväll var jag inte alls sugen på smörgås till kvällsmat och jag var för trött för att ställa mig vid spisen och laga mat. Istället vispade jag snabbt ihop en ugnspannkaka. Jag använder samma pannkakssmet som för tunnpannkaka. När den var färdiggräddad i ugnen åt jag den tillsammans med pappas hemkokta äppelmos. Äppelmos är enkelt att koka i micron. Skala och klyfta äpplena och koka dem sedan i en ugnfast skål i micron. Rör om då och då, späd eventuellt med vatten för lösare konsistens och smaka av med socker.

Grundrecept på pannkakor och plättar
räcker till c:a 10 stora pannkakor eller 50 plättar
Jag tog 1/3 av receptet till min lilla ugnspannkaka.
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Gör såhär:
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken och till sist äggen och vispa.
Grädda pannkakor eller plättar. Använd smör till järnet.
För ugnspannakaka:
Smörj en ugnssäker form, häll i smeten och grädda i ugnen på 225° 20-30 minuter eller tills pannkakan höjt sig och fått fin färg.
Servera med bär eller sylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar