Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

9 dec. 2012

Julkortsdags

De senaste åren har det blivit alltmer vanligt att skicka julhälsningar via sms och mail. Jag fortsätter att göra egna kort, klippa, klistra och texta för hand. Visst tar det tid, men det är så mycket trevligare att skicka och få ett julkort på posten och man vet att det ligger några minuters jobb och tanke bakom hälsningen.
Skickar du dina julkort med julfrimärke, är 16:e december sista dagen att posta kortet, för att det ska komma fram innan jul. Med vanligt porto kan man vänta fram till den 20:e, för utdelning innan jul.
Julkorten på bilden har jag köpt på loppis. De flesta är från 40-talet och är vackert textade med sirlig handstil. På den tiden var julkorten knappt hälften så stora som idag. Flera av dem är målade av Jenny Nyström, känd jultomteillustratör.
Vänta inte in i det sista med dina julhälsningar. Dagarna går fort fram till jul.

Vid stjärnors milda stråleglans
Vid fackelskenets bloss
Går kyrkfärd över bländvit snö
I gammaldags kaross!

I templet lovar Gud allt folk,
När sången ljuder skön,
Och män´skohjärtan böja sig
I tacksam julebön!   E.E.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar