Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 dec. 2012

Kattgos med Tindra

Foten blev omlagd idag och sedan var jag var och handlade på ICA Supermarket, utan rullstol. Pappa var med och agerade taxi. Om jag blir ensam på nyårsafton ligger nu en hummer i frysen och väntar. Det kändes rätt ok att stötta sig på kundvagnen, men sedan kändes det inte lika bra i foten längre. Den värkte ordentligt. Jag tog ett par värktabletter och la mig på sängen. Vad hände då? Jo, Tindra hoppade upp till mig och vi gosade och mös. Minns inte vilket år som det hände senast. Ängla var inne hos sin kompis Lisa, så henne hade Tindra ingen konkurrens av. Nu har Tindra intagit sin bädd och matte sin stol vid datorn. Efter flera timmar kom äntligen Ängla in från grannen, ordentligt utvilad.


På vägen hem efter besöket på vårdcentralen och affären, åkte jag nerom Grötvik. Inte kan man tro att bilden är tagen den 27 december. Ingen snö och inte en gnutta is på havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar