Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 feb. 2013

Ängssyra/Blodskräppa


När jag för några år sedan vann den riksomfattande tävlingen "Årets balkong" var ämnet för tävlingen "Potager på din balkong". Ordet potage betyder köksträdgård på franska och kommer från ordet pot, kruka. I tävlingen skulle man odla både blommor och grönsaker tillsammans. Potager beskriver just en köksträdgård med inslag av ätliga blommor, men även snittblommor.
Ängssyra/Blodskräppa, Rumex sanguineus 'Blood veined' är en mycket dekorativ bladväxt, som passar utmärkt att odla som inslag i blomsterrabatten. De späda och syrligt goda bladen kan användas i sallader och matlagning. Ett par blad på tallriken ger helt klart middagen ett trevligare utseende. Blodskräppan är flerårig, men odlas i Sverige som ettårig växt. Den går att så och odla inomhus i kruka året om. Fröpåsar finns hos de flesta större fröföretagen.
Obs! Blodskräppan innehåller oxalsyra och ska därför bara ätas i små mängder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar