Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 feb. 2013

Gör ett blomsterarrangemang tilll Alla hjärtans dag

På torsdag är det Alla hjärtans dag, 14:e februari, och då är det högtryck hos blomsterhandlarna. Personligen tycker jag att det är roligare att överraska och ge bort en blomma till en bekant en helt vanlig dag, vilken som helst. Jag har gjort en enkel plantering i kärlekens tecken, som jag gett till mig själv. Krukan är från Wikholm form och har en lite sliten finish och ser nästan ut att vara emaljerad.
Jag började med att lägga lecakulor i botten och fylla upp krukan med blomjord. Sedan planterade jag en Lyktranka Ceropegia woodii, eller hjärtan på tråd, som den ofta kallas. Den känns passande till en kärleksplantering med sina hjärtformade blad.. Lite sisal under bladen ger ett lite mer skirt utseende åt planteringen. Några filthjärtan och organzaband, som jag fäst med nålar, ger arrangemanget sitt kärleksbudskap. När du tröttnat på hjärtanen kan man lätta byta ut dem till annat pynt.
Lyktrankan är lättskött och ska torka ut lätt mellan vattningarna. Plantan vill stå ljust och klarar även direkt solljus. Den blommar med oansenliga, lyktliknande, svagt rosa blommor. Rankorna kan bli flera meter långa och jag har flera gånger haft plantor, där jag låtit rankorna klänga kring något växtstöd. Ett par dm långa rankor rotar sig lätt i vanlig plantjord och på så vis kan du föröka dina plantor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar