Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 feb. 2013

Pelargonerna - Nu är de här


I torsdags gjorde jag ett besök på Plantagen, i Halmstad. Där har pelargonsäsongen startat på allvar. På en hylla strax innanför entrén möttes jag av zonaler i olika färger.De hade även fått in en del krukade pelargonsticklingar. I nästa vecka väntar de in övriga mindre sticklingar. Då brukar det finnas pelargoner, fuchsior och en del andra små sticklingar att välja på.

De engelska pelargonerna är de som är först ut på pelargonsäsongen. På Plantagen fanns det plantor med ett flertal olika färger på blommorna. Denna rosa fastnade jag för direkt. Jag brukar plantera om dem i ny jord och ge dem gödning, när jag får hem plantorna. Oftast är de hårt drivna och det blir lätt en hel del gula blad. Släng inte plantan då. När de blommat över sätter jag dem först svalt och när det är lagom varmt får de flytta ut på balkongen. Sköter man om dem väl så växer de till under sommaren och blommar en andra gång framåt hösten. Den engelska pelargonen behöver svala nätter för att sätta knopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar