Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 feb. 2013

Diskborste till krukorna

Jag är i full gång med att plantera om mina pelargoner. Alla de som står i trapphuset har nu fått ny jord och nu återstår pelargonerna, som stått i källaren över vintern. En del plantor har jag tagit sticklingar av och sedan har jag klippt ner moderplantorna. Tyvärr har inte alla småplantor klarat vintervilan och det har blivit en och annan kruka att diska ren. Jag tömmer först krukorna. Sedan skrapar jag bort så mycket jord jag kan med en kniv, innan jag lägger dem i blöt med lite grönsåpa. Sedan är det enklare att få dem rena. Avslutningsvis ställer jag in dem i ugnen i 100°, för att ta död på eventuella virus eller bakterier.
Häromdagen besökte jag butiken Små Ting och köpte en annorlunda diskborste i lantlig stil. Den hade hårda och bra borst och tanken är att jag ska använda den när jag diskar mindre lerkrukor. Diskborsten av märket Mynte, kommer från danska Ib Laursen, som har mycket fint till hemmet. Se deras hemsida här. Borsten kostar 40 kr hos Små Ting, som har butik på nätet, men även i centrala Halmstad. Se deras hemsida här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar