Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

10 feb. 2013

Besök på Kabbarps trädgård - Sörgårdens pelargoner














Igår hade vi första träffen för i år, med Pelargonsällskapet Halland. I två bilar åkte vi ner till Kabbarps trädgård, som ligger strax utanför Malmö. Med snö utmed E6:an och i luften och ett par minusgrader, var det svårt att känna den där riktiga pelargonfebern. Väl framme blev vi varmt mottagna av Bengt-Åke Henningsson och Annett Foss. Först berättade Bengt-Åke om deras verksamhet och hur det gick till när de började odla fram Sörgårdens pelargoner. Han berättade även om hur de gör när de tar sina sticklingar och att de planteras i torv till en början. För att få en fin pelargonplanta, som blommar bra, ska man hålla igen på vanlig blomsternäring. Den innehåller oftast mycket kväve och det ger mest en kraftig bladtillväxt. Med lite "Blå korn" får plantan istället mer av både kalium och fosfor. Med några korn i varje kruka får pelargonen den näringen den behöver under en lång tid.
 













Så var det då äntligen dags att inta växthusen. Pelargoner, pelargoner och åter pelargoner. Vid första anblicken blev jag näst intill euforisk.














70 jättelika plåtformar, roterade runt med mekanisk hjälp, likt ett jättestort pariserhjul. När vi tittat klart på den första avsatsen hissades den upp mot taket och sakta kom nästa avsats med pelargoner i lagom nivå, så att vi kunde välja och plocka till oss av de pelargoner som vi villa ha. Flera av oss hade med listor på vilka sorter vi tänkt köpa, men jag tror nog att de flesta av oss köpte med oss fler plantor hem än vi planerat.















När alla plockat till sig av Karins Elnarydspelargoner och Sörgårdens pelargoner gick vi in och tittade i växthusen intill. Ett stort hav av blommande rosa Mårbackapelargoner var en vacker syn, som mötte oss.














I samma växthus odlade man även mängder av kryddplantor. Bengt-Åke lät oss smaka på ett par blad av Stevia, en växt som innehåller glykosider och är 400 gånger sötare än socker. Först smakade det väldigt sött i munnen, men den hade en förfärlig eftersmak. När jag plockat till mig av persilja, citronmeliss, mynta, basilika och en kruka med den mycket dekorativa ängssyran, var det dags att betala och bära ut våra inköp till bilarna. Det var tur att jag lät rullstolen stanna hemma, för det blev trångt i bagageutrymmet. Att jag var trött och hade ont i fötterna när jag kom hem, det var det värt. Det var verkligen en givande utfärd med pelargonvännerna och bäst av allt är att säsongen bara nyss har börjat. Redan om två veckor är det dags att åka på nästa utfärd, då vi åter åker till Skåne och då till Glumslöv. Där hälsar vi på hos Kjell och Veronika och får titta på hennes fina pelargonsamling och ta del av hennes stora odlingskunskap.















Idag har jag placerat ut alla mina nyinköpta pelargoner i hyllorna i trapphuset. Den lilla Viola hederacea , se bild i min blogg här, ska jag plantera om i en större kruka och sätta ut på balkongen när temperaturen tillåter. Visst är det en vacker syn med finger-, stjärn-, doft-, äggskals-,  unik- och dekorativpelargoner, tillsammans med kryddor och en liten viol. Det är synd att det inte finns doftsensor i datorburken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar