Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 feb. 2014

Ekorrbesök
I

I eftermiddags, när jag skulle släppa ut min katt Tindra, fick jag se att en av ekorrarna var på besök vid vår "djurrestaurang". Jag var snabbt inne, tog på mig jackan och hämtade kameran. Först tyckte den lilla ekorren inte om min närvaro och hoppade iväg bort mellan träden. Efter en stund kom den tillbaka och när jag stod skymd bakom ett av träden vågade den sig fram till matplatsen igen.


Några av grannarna i vårt hyreshus har under ett flertal år hjälpts åt att mata både fåglar och ekorrar. För något år sedan hade vi sex ekorrar, som dagligen kom på besök. En av dem var så tam att den åt ur grannens hand ibland. Tyvärr så har antalet ekorrar minskat och nu har vi två, som kommer och äter gratis. Dagens gäst är ny för i år, men den som alla de andra, gillar när det står nötter och frön på menyn. Tyvärr gav det snabba besöket utomhus även lite smolk i glädjebägaren. En hundägare hade inte plockat upp efter sin jycke och väl inne i lägenheten upptäckte jag hundbajs, inte bara under en av mina sandaler, utan även på min nya matta under soffbordet. Nu hoppas jag att jag fått rent mattan med hjälp av Super 10 och en skurtrasa. Skärpning hundägare!


1 kommentar:

  1. Hej!
    Vilken härlig måbrablogg du har! Jättefina bilder och trevlig text, hela jag blev när jag klev in här!
    Mvh
    Sanna

    SvaraRadera