Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 juni 2014

Fåglarna i Norre katts park


Hela våren har jag varit otroligt trött, till följd av min medicinering av bröstcancern, och jag sover så gott som varenda eftermiddag, när jag kommer hem från jobbet. Idag bekämpade jag tröttheten och tog istället bilen in till stan och slog mig ner på en bänk i Norre katts park. Med mig i väskan hade jag några brödskalkar och det verkade som om fåglarna kände på sig att jag hade bröd i väskan, innan jag ens plockat fram påsen. Jag hann inte bjuda änderna på många brödsmulor innan det dök upp kajor och fiskmåsar från alla håll. Under bänken gömde sig en and, som plötslig nafsade mig i fingrarna och fiskmåsarna skrek allt högre. För att inte irritera gästerna på kafé Rotundan, reste jag på mig och satte mig istället på marken, en bit därifrån.


Fåglarna blev allt mer djärva och en av gräsänderna kom allt närmare. Den tog brödbitarna ur min hand och till slut stack den in näbben intill mina ben och skor och tog brödet, som jag lagt där, för att se hur nära den vågade komma.


Tydligen var hungern större än rädslan. Snart vågade sig även en och annan kaja sig fram och knyckte snabbt en smakbit, strax intill mig.


Även en kaja kan vara vacker på nära håll, även om man oftast stör sig på dessa stora fåglar, som tar för sig vid våra fågelbord i trädgårdarna, när man egentligen bara vill mata de små.


Nu ville jag vara lite rättvis och även en och annan fiskmås fick sig en smakbit. Tänk att även en av våra mest avskydda, skrikande fåglar kan vara så vacker, när man får se den på nära håll.


Brödet började ta slut och även den närgångna anden lämnade mig och spatserade iväg över gräsmattan. Det hade kommit nya besökare till parken, med nya stora brödpåsar, som nu väckte större uppmärksamhet. Jag stoppade ner kameran i väskan och gick mot bilen, lite piggare och mer till freds, trots att jag inte fick se några andungar, som jag hade hoppats på, när jag körde in till stan.


1 kommentar: